diumenge, 3 de maig del 2015

El curiós incident el gos a mitjanit


El curiós incident el gos a mitjanit
de Mark Haddon

La Magrana

Maig de 2015

Tenim entrades pel teatre per veure aquesta obra. I no l'havia llegida. I m'ha agradat molt. Primer, ara conec una mica què és això del síndrome d'Asperge. És una modalitat d'autisme en què els afectats són persones molt intel·ligents, sobretot en matemàtiques i càlcul, però que no comprenen les normes de vida social. No suporten les aglomeracions de gent, ni massa soroll, ni que els toquin. I si els dius: vés a passeig! ells entenen que han d'anar a passejar... Però també, com són molt intel·ligents, saben fer-se trampes a ells mateixos i poden aconseguir superar algunes de les fòbies en moments determinats per a aconseguir algun objectiu. I, en el cas de Christopher, quan no pot més gemega o s'estira a terra o va comptant números, però elevats al cub!, amb una velocitat tremenda i així aconsegueix calmar-se. El gran problema és que no tothom pot o sap comprendre i actuar d'acord amb el que necessiten aquestes persones, i això pot derivar més d'un cop en separacions familiars. 
El llibre està narrat pel protagonista, Christopher, un noi de 15 anys, amb síndrome d'Asperge. Un dia troba mort, assassinat, el gos d'una veïna. I ell vol saber qui l'ha matat. I comença a investigar, de tal manera que arribarà a trobar moltes més respostes de les que buscava. 
M'ha agradat veure les conclusions que van sorgint al llarg de la història, les reaccions de la gent davant els símptomes de la malaltia del noi, com veu ell als altres i com va traçant el seu pla meticulosament per poder portar-lo a la pràctica. 
Val la pena llegir-lo. És una lliçó pels qui, per sort, no ens hem trobat mai amb casos semblants. I no és gens trist ni morbós. És interessant i enganxa molt. 

1 comentari:

Anònim ha dit...


El vaig començar a llegir però no vaig poder amb el protagonista. Tinc poca paciència amb segons quins llibres ho reconec.