dijous, 13 d’agost del 2020

M'explico


M'explico
De la investidura a l'exili

Carles Puigdemont
amb Xevi Xirgu


La Campana

Agost 2020


Ja l'he acabat! I és que no el pots deixar. Com diu al començament és un llibre fàcil de llegir i difícil de pair.
Xevi Xirgu li va demanar de fer aquest llibre a base d'hores i hores de parlar, cada setmana, cada quinze dies, cada dia... És doncs un dietari. I t'has de posar una hora determinada per deixar de llegir i pair el que has llegit. Ja estic esperant el segon llibre! 
Hi ha moltes coses que hem viscut i no hem acabat d'entendre. Ara ho veus força més clar. El President demana en el pròleg una mica de indulgència i generositat, perquè, malgrat la honestedat i el sacrifici inqüestionable de tots plegats , en alguns dels passatges d'aquesta història no quedem bé. Jo tampoc, és clar. 
I és d'agrair que cada vegada que hi ha una deslleialtat, una paraula dita no complerta, una situació feta a les seves espatlles, busca sempre primer la disculpa de l'altre, el perquè ho ha fet. Només quan els papers canten, o es veu clarament, llavors pot acusar algú de deslleial.
Encara que ho intuíem ara veiem ben clar la solitud del President. El President Mas el va advertir. Et quedaràs sol, miraràs enrere i no hi haurà ningú. i sembla mentida però és així. El que no li ha faltat mai són els amics fidels. 
Tenim un President de pedra picada. Val molt i sap el que vol. Té els seus moment de desànim com tothom però qualsevol espurna el torna a reviure. 
En els moments més importants el van mentir sense escrúpols. I a més no s'esperaven la reacció tan brutal de l'estat espanyol. No estaven preparats per això i d'aquí es queixa la Clara Ponsatí.
Tantes coses que hem viscut i no hem entès! Ara algunes les veiem més clares... És d'agrair aquest llibre, aquestes hores, tantes hores, que han dedicat el President i Xevi Xirgu a fer-nos entendre una mica més els tripijocs de la política, de veure-ho portes endins.
Aquest llibre demana moltes explicacions de molta gent. I de moment no he vist ni una piulada, ni un comentari, ni un article de ningú. Serà que tothom veu que el president s'ha expressat amb sinceritat i no poden contradir res? Anem ja per la tercera edició, i silenci absolut...
Legiu-lo!