dissabte, 12 de juny del 2021

La casa de foc

 


La casa de foc
de Francesc Serés

Premi Proa de novel·la

Proa

Juny 2021


Si un dia et perds per una vall i et trobes un petit poblet poc habitat i amb cases prou separades unes d'altres creus que has arribar a un paradís de pau i tranquil·litat. Però no sempre, quasi mai, és així. Com més petit és el nucli, com més separat està d'altres indrets habitats, més secrets guardats, més històries mai oblidades et pots trobar si t'hi passes una temporada amb ulls i oïda ben oberts i amb ganes de connectar amb la gent del país. 
Un home arriba un vespre a Sallent de Santa Pau. Fuig d'una relació esquinçada i ve a fer de mestre dels nouvinguts que no parlen ni català ni castellà. Cosa que d'entrada ja et sorprèn perquè tenim la idea que els immigrants arriben a grans poblacions, no a petits poblets. 
La casa que li lloguen està plena d'escorpins i molt deixada, però ell va arreglant les coses i s'hi troba a gust. Aviat li demanen que faci classes particulars a la Mar. La Mar té mare, una mica especial pel que sembla, i sobretot un avi. Un avi que vol per a ella el millor. És saurí, el demanen de tot arreu, del país i fora del país, i parla sense obrir la boca. La gent l'obeeix sense fer-li falta el donar ordres. És ric, i té la millor casa de la vall. Gran personatge!
Al foraster li costa ser acceptat per la gent de la vall però de mica en mica ho va aconseguint.  Així va aprenent a escoltar, a entendre mitges paraules i a esbrinar la història de la gent de la vall, començant per la família de la Mar. 
La història és molt interessant però amb el que més he gaudit ha estat amb les descripcions dels sentiments i pensaments i converses de la gent i la descripció magnífica i vivencial dels paisatges de la muntanya, dels rierols, de la vall... 
Per a mi ha estat un llibre magnífic del qual he gaudit des de la primera pàgina a l'última. I que penso rellegir per pur plaer. 
No coneixia l'autor. Me n'alegro molt d'haver-lo descobert!