dilluns, 20 de març del 2023

Aitona

 




Aitona
Presseguers florits

17 de març 2023



Hem estat a Aitona amb el Joan i la Pepita. Si vam fer tants kilòmetres per anar a la Vall del Jerte per veure els cirerers florits, que és magnífic!, no podíem deixar d'anar a Aitona, a tocar de casa, i que mai havíem visitat. 
Quina meravella! Extensió immensa de moltes hectàrees, només amb arbres fruiters, préssec, nectarina, guacamai i  "platirines" -no sé si aquest és el seu nom...- que són com guacamais però amb la pell de nectarina. De tant en tant una taca de flors blanques, que ens donaran peres, però que ells mateixos reconeixen que no són tan bones com en altres llocs. Les cultiven els pagesos que no tenen relleu generacional perquè donen poca feina. 
Només arribar t´has d'apuntar a un autocar si vols fer la volta amb ells, o demanar mapes de camins per fer la volta amb el teu cotxe. Nosaltres vam optar pel autocar. I després d'un quart d'hora de camí ens van deixar enmig de la finca més gran de la zona. Florida de nou ja que la setmana anterior encara no tenia flors, l'espectacle és impressionant. Miris on miris tot són plantacions d'arbres fruiters amb unes flors de rosa encès que et deixen bocabadat i entusiasmat. Un pagès ens esperava per explicar-nos el cicle dels arbres, la manera de tenir-ne cura, de preveure les plagues, d'utilitzar el mínim de productes nocius... El 80% de la producció va a l'exportació i, sobretot a Alemanya, passen un control minuciós. La fruita que ens arriba de fora del nostre país no passa cap control, ens va explicar el pagès... Després pots passejar una bona estona enmig dels fruiters, buscar vistes panoràmiques i fer fotos a dojo. Finalment et tornen al punt de sortida, el Pavelló Municipals d'Aitona, on hi ha una mostra de productes de la zona, d'oli, fruits secs, melmelades, formatges... 
D'allà, ja amb el nostre cotxe, vam anar cap a Les Borges Blanques a dinar, al Restaurant Benet, on es menja molt bé i són molt amables. Cada any quan anàvem a comprar oli, dinàvem en aquest restaurant... Ara, amb la pandèmia, hem deixat d'anar-hi. A veure si l'any que ve ens animem a tornar-hi! 
Ja camí de tornada ens aturem a Mollerussa per dues coses: contemplar una vegada més el niu de cigonyes, amb dues cigonyes precioses!, que hi ha a la punta més alta del campanar de l'església i comprar orelletes que al Jaume el tornen boig!
Un bon dia, ben acompanyats, amb bon temps i gaudint, com ho fèiem abans, d'una sortida amb amics per conèixer alguna cosa nova i respirar aire pur. 
Tornarem a Aitona, segur! 
I ara fotos del paisatge i també de l'oli i de les orelletes!