divendres, 28 de juny del 2024

El camí del mig

 



El camí del mig (II)

de Josep Maria Modolell i Ros 


Aixernador Edicions


Juny 202



Són les memòries de l'autor. La guerra civil el va agafar amb 14 anys. Vivia entre Cabrera i Mataró i treballava a Mataró. 

Amb un estil senzill i fresc ens explica la seva vida aquells tres anys. Sense dramatisme però molt real. He vist la vida d'un noi, el canvi a l'adolescència, en plena guerra. N'eren ben conscients però pot més la inconsciència de la joventut que la realitat que viuen.

Se n'adona que tan mal fan els d'un bàndol com els de l'altre. Com cremen esglésies i maten capellans i monges... i com dos germans, pel fet de estar en llocs diferents al començar la guerra estan en bàndols contraris i tenen por de matar-se l'un a l'altre... La irracionalitat d'una guerra incivil entre germans...

El seu pare s'ha d'amagar sovint pel bosc i al germà gran, un parell d'anys més gran que ell, el maten a la guerra. 

Penso que cal llegir-lo i rellegir-lo perquè t'explica la guerra sota un altre prisma. Més autèntic, menys dramàtic però molt real. És que vivien els joves aquells tres anys. 

A més m'ha agradat perquè de petita jo anava a casa una mica a Cabrera i anàvem a jugar als búnquers. I parla de cases que vaig conèixer...

És un llibre senzill però magnífic!