dijous, 15 de novembre del 2007

Vidal-Quadras






José Maria Vidal-Quadras




Poeta del contrallum





Pia Almoina, seu el Museu Diocesà de Barcelona
15 de novembre de 2007


No coneixia José Maria Vidal-Quadras ni com a persona ni com a pintor. El seu fill Gonzalo ens va convidar a la inauguració de l'exposició en homenatge al seu pare. Vam descobrir unes pintures d'aquelles que no et canses de mirar, que t'agradaria tenir penjades a la sala de casa teva. Quina llum i quin dibuix! Traspua serenor i benestar... i descansa la mirada.
Suposo que Vidal-Quadras, pintor figuratiu en una época en què començava a no valorar-se aquest estil no ho va tenir gens fàcil. No va voler tenir un "marchante" i si no fos per aquesta exposició la generació que ve ja l'hauria oblidat; com tants d'altres pintors que han estat arraconats sense tenir en compte la seva vàlua.
La família ha volgut reunir l'obra del seu pare i fer-ne un llibre. Així els besnéts del pintor podran conéixer i valorar l'obra del seu besavi i transmetre-la als seus fills.
Ens va agradar molt la pintura i els dibuixos de Vidal-Quadras i, encara que ja coneixíem una petita part de la família, vam quedar gratament sorpresos de veure una família nombrosa, unida, que traspuava respecte i carinyo. Tot això, avui en dia, costa de trobar. I els que ho tenen és bo que ho mostrin als altres.
També va pintar el mural de La boda de los Reyes Católicos 1927 a la sala Sant Jordi del Palau de la Generalitat.
Davant de la pintura de Vidal-Quadras, la comissària de l'exposició, la catedràtica i historiadora d'art Isabel Coll, ens convida a descobrir que, més enllà del seu indiscutible mestratge amb la llum, les seves obres contenen una infinita varietat d'efectes canviants: mai va deixar d'investigar.
Enhorabona a la famíla Vidal-Quadras i, per favor, gent, tots, amics, aneu a veure i no us perdeu l'exposició que estarà a la Pia Almoina fins al 16 de desembre!.