dimecres, 16 de febrer del 2011

Truca un inspector






Truca un inspector
de J. B. Priestley


Teatre Goya

15 de febrer de 2011


Direcció: Josep Maria Pou
Actors: Josep Maria Pou, Carles Canut, Victòria Pagès, Ruben Ametllé, Paula Blanco, David Marcé

Ja em venia de gust una obra de teatre amb mobles d'època, amb vestits bonics, una obra que no han volgut posar-la al dia, que l'han deixada tal com va ser escrita l'any 1945.
I amb els actors que l'han representada té l'èxit assegurat!
Sembla que aquesta obra va ser dalt d'un escenari per última vegada cap a l'any 1952 i des de llavors només algun grup d’afeccionats l'havia representada. I també per TV a "Estudio 1".
L'autor situa la trama l'any 1912, set dies abans de la varada del Titànic, el símbol d'un món que naufraga. En una casa "bé" s'està celebrant amb un sopar el prometatge de la filla. El pare fa discursos, tothom està content, fins que truquen a la porta i entra un home dient que és inspector de policia. I que fa poca estona que una noia jove ha mort, s'ha suïcidat. I parlant amb cada una de les persones de la família tots l'havien coneguda i d'una manera o altre li havien fet mal, encara que fos per omissió. La reacció de la família és totalment diferent segons cada membre; el pare, la mare i el promès, també de bona família, es treuen les culpes de sobre i volen fer marxar al policia impertinent. La noia i el germà petit, s’impressionen pel drama i veuen i senten la seva culpa. I s'horroritzen. Després el policia se'n va i el desenllaç és del tot imprevisible..
Considero que és una bona obra, molt ben representada i que, a més, ens fa veure les persones i els seus valors, les que viuen de cara a la galeria, del què diran, i les que se senten responsables davant la societat encara que sigui després d'haver viscut en un núvol on creien estar sols i poderosos.
Diu un personatge: "Hi ha  coses que hem de compartir i si no ens queda res ens toca compartir la culpa". I també: "No vivim sols. Tots formem part d'un sol cos. Som responsables els uns dels altres".

Hem sortit contents del teatre!