dijous, 9 de juny del 2011

Promet-me que seràs lliure




Promet-me que seràs lliure
de Jordi Molist


Columna


Juny 2011



Ambientada al S. XV ens explica la història d'un noi, en Joan, de 12 anys que viu l’assalt d'una galera pirata a Llafranc on viu amb els pares i germans. El pare mort i la mare i una germana se les enduen els pirates. Al morir el seu pare li diu"Promet-me que seràs lliure". I aquest serà el lema i motiu de la seva vida. Ell i el seu germà van a parar a Barcelona, en un convent, i en Joan, coneix allà a l'Anna, l'amor de la seva vida i entra a treballar a la llibreria dels Corró d'aprenent. És temps de canvis i revoltes i la Inquisició farà que aquest noi hagi de marxar de Barcelona i faci un llarg recorregut per mar a través d'Itàlia fins a trobar la pau i la tranquil•litat de consciència.
El pas dur i ràpid de la infantesa a l'adolescència, el saber triar els amics, el reaccionar amb bondat o amb venjança, i també els personatges que conviuen amb en Joan, sobretot el vell moro Abdal•là que li trenca esquemes i acaba essent com un avi per a ell... Tot està molt ben descrit i es força real fins i tot portat al nostres temps amb les diferències normals de l'època. I el contrast entre el noi dur i valent que lluita per les seves conviccions, tot i que sovint dubta d'elles, i el noi dolç i espiritual que escriu, tant en un petit llibret les paraules o pensaments que sent i que no vol oblidar com els seus escrits d'amor a l'Anna.
I tota la novel•la amarada de l'amor als llibres, a la bellesa dels llibres ben editats, ben fets, ben escrits.
És un llibre tipus best seller, ben documentat i ben escrit, que t'agafa des del començament i no pots parar de llegir fins al final. I es quedaria així, amb aquest comentari, si no fos que al final del llibre hi ha un glossari de personatges. I resulta que aquesta història està immersa dins la Història, amb personatges reals i concrets, que es deien com en el llibre i que van viure i actuar com ens explica l’autor. I això m'ha agradat.