diumenge, 5 de maig del 2013

Plans de futur



Plans de futur
de Màrius Serra

Premi Sant Jordi 2012

Proa

Maig de 2013


 
M'ha agradat molt! Tractant-se de Màrius Serra segur que està ben escrit i és un plaer llegir-lo. A més, el tema s'ho val.
Tot i ser la vida del matemàtic de Figueres Ferran Sunyer, Ferri, tetraplègic, aquí no es parla de malalties ni de penes; es parla de les dones que el cuiden, les dones que estan sempre al seu costat; la mare, les dues cosines Maria i Àngels Carbona i del seu germà Ferran, la minyona Modesta, i també del pare dels Carbona, desaparegut, però sempre present en l'obra.
Sembla que en Ferri tenia molt bon caràcter i era molt de la broma amb un esperit del tot positiu. I les cosines el cuidaven i l'estimaven molt i tenien un feeling especial per entendre el que volia, les seves bromes i el seguien en tot. Amb el Ferran tenia una molt bona relació i el va ajudar molt i la mare és difícil de definir... adora el fill, l'ajuda en tot, descuida força les nebodes que sort en tenen de la Modesta. I la Modesta és una minyona d'aquelles d'abans, de la família, que sap més que ningú del que passa i del que ha passat i que sap callar, callar... Al final de l'obra entens moltes coses!
Ambientada a Sarrià i a la casa empordanesa de Vilajoan, els Sunyer i els Carbona són amics del Dalí, fins a l'extrem que en Dalí pinta a la Maria Carbona; un quadre que té la seva història al llarg de tota la novel·la.  
És un llibre d'aquells que et relaxen i et deixen tranquil·la, que no pots deixar, no perquè estiguis pendent de què passarà, tot i que sovint sí que en tens necessitat, sinó perquè és agradable de llegir, passa com si res, com passen els llibres bons, ben escrits, i ben pensats.
I et fa veure com amb humor i amics les coses més difícils, com la malaltia d'en Ferri, poden superar-se amb un somriure als llavis, fent broma en els moments més difícils en comptes d'enfonsar-te i desesperar-te.
Gràcies, Màrius!

2 comentaris:

Unknown ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Moltes gràcies per la recomanació. El tinc perquè me'l van regalar per Sant Jordi, però en tenia dubtes. Ara ja no. Acostumo a tenir força afinitat amb les seves crítiques literàries.
Salutacions.
Àngels