divendres, 2 de febrer del 2018

Operació Urnes


Operació Urnes
de Laia Vicens I Xavi Tedó

Columna

Febrer 2018

 Més que un llibre és un document de com es va aconseguir fer arribar urnes, paperetes i sobres, i llistes als 2.243 col·legis electorals de Catalunya. L'entremat de persones, les complicitats, el no saber qui va davant teu ni qui va al darrere, el silenci que van observa tots els qui hi van treballar... és una cosa sensacional! Milers de voluntaris van participar-hi, des del que va comprar les urnes pagant-les de la seva butxaca fins als que van amagar-les a casa seva i van repartir-les el dia 1 d'octubre al matí. 
I també de tota la gent que a les 5 del matí ja eren davant els col·legis defensant la llibertat de poder votar. No van tenir por. Van defensar, mans enlaire, les envestides de la policia, no van recular, gent gran, molt gran, gent que, com ells deien, ja no tenien res a perdre i volien exercir el seu dret a vot, gent emocionada que votava en memòria dels pares o avis... Gent jove que portava les regnes de l'organització, que procuraven que el programa d'internet no caigués, que van treballar fins a l'extrem que, arribada la nit, es van adonar que no havien tingut temps ni de votar...  I les càrregues policials, la vigilància fora dels col·legi, "que ve la policia!", i amagar les urnes, o entregar urnes plenes de papers blancs... 
Un dia s'escriurà una novel·la, o es farà una pel·lícula amb el tema "Urnes 1O" i la gent pensarà que els catalans tenim molta imaginació. Però tot va ser molt real, molt, massa. 
Pels qui ho vam viure d'aprop potser no feia falta el llibre, vam viure i sentir prou emocions i sentiments creuats aquell dia.Però calia escriure'l, cal llegir-lo, perquè surti a la llum tota la feina que es va fer, de manera anònima, sense preguntar res, i que la va fer tanta i tanta gent...  I que gràcies a tots ells vam poder exercir el dret a vot el dia 1 d'octubre de 2017. I va guanyar per golejada el sí a una Catalunya independent en forma de República.
Gràcies a tots, col·laboradors anònims! Gràcies a tots el qui, amb el vostres cossos vau defensar les entrades als col·legis i les urnes! 

1 comentari:

Marta ha dit...

Va ser el Best-seller d'aquest Nadal passat. Arreu hi havia llistes d'espera. També el vaig aconseguir!