dimarts, 27 de juny del 2023

El fingidor

 


El fingidor

Teatre Romea


22 de juny 2023

Espectacle de Pep Tosar a partir de la vida de Fernando Pessoa
Amb: Tomeu Amer, Griselda Juncà, Joana Gomila, Elisabet Raspall i Pep Tosar
Entrevistats: M José de Lancastre, Richard Zenith, Jerónimo Pizarro, Perfecto Cuadrado, Manuela Nogueira, Nicolau Dols


El fingidor és un espectacle de tall biogràfic. He tornat a treballar amb la música en directe i el llenguatge documental per a oferir  a l'espectador un retrat íntim d'un dels poetes que més ens ha ajudat a recórrer el curiós laberint de l'ànima humana. 
Però aquest cop ha estat la primera vegada que, en comptes de treballar amb el llenguatge de la dansa, hohe fet amb el circ; una idea que portava al cap des de fa temps. Des del primer moment em va semblar que el desafiament de la gravetat que generen els acròbates havia de resultar un espai familiar a la cosmogonia heteronímica de Fernando Pessoa. 
Feia pocs anys que havia conegut la companyia Hotel Iocandi i havia quedat embadalit amb els seus equilibris. I vaig pensar: aquesta és la meva.
                                                                             Pep Tosar

Escenari sobri, fosc. Al fons distingeixes un rapsoda, una cantant i una noia al piano. Comença l'espectacle. El rapsoda ens va explicant passatges de la vida de Fernando Pessoa, ens llegeix poemes i escrits d'ell i la cantant, acompanyada del piano va cantant al compàs de la lectura. De cop una pantalla cau sobre l'escenari, una fotografia de Lisboa, preciosa; és una pantalla un pèl translúcida, el suficient perquè puguem veure o intuir els artistes que hi ha al darrere. I se n'hi afegeixen dos més. El circ. Un noi amb una doble roda enorme on fa els seus equilibris i una noia amb dues escales, o amb un gronxador... Tot llisca suaument, flueix sense cap esforç, aparent, per part de ningú. La pantalla puja i baixa, el rapsoda es belluga per l'escenari, entrevista diferents persones parlant de la vida del poeta... 
És una meravella contemplar l'habilitat extrema de la parella de circ, la veu fort i potent de la cantant, el dolç acompanyament musical, i a un meravellós Pep Tosar tocant totes les tecles del rapsoda que llegeix, explica, interroga, ens introdueix a la vida de Pessoa.
La veritat és que hem gaudit d'un espectacle relaxant i dolç, ens ha recordat un Pessoa que havia llegit ja fa molts anys i hem sortit dient que espectacles com aquest cal fer-ne més. Sortir del teatre relaxat, feliç amb un somriure a la cara i havent escoltat texts que teníem quasi oblidats... és una meravella. Moltes gràcies!!! I la barreja de poesia, música i circ podria anar endavant. És adient i nou. I agrada. És bonic. És part del paisatge de l'obra.