dijous, 1 de juny del 2023

La discreta enamorada

 


La discreta enamorada
de Lope de Vega

Joven Compañía Nacional de Teatro Clásico

Teatre Romea


31 de maig de 2023



Direcció: Lluís Homar
Repartiment: Iñigo Arricibita, Xavi Caudevilla, Montse Díez, Cristina Garcia, Aina Hernández, Nora Hernández, Antonio Hernández Fimia, Lluís Homar, Pascual Laborda, Cristina Marin-Miró, Felipe Muñoz, Miriam Queba, Maria Rasco, Marc Servera


Madrid 1606. Amb aquesta obra Lope de Vega va començar un seguit de creacions que l'han fet universal. És una fantàstica comèdia d'embolics amb una profunditat i complexitat de caràcters inaudita per una època on trobem un Madrid on tot és possible i imaginable, i amb molta més tolerància que en moltes altes capitals d'aquella època. 
Felisa, la nostra discreta enamorada, és un d'aquells personatges fascinants que portaran a les taules d'aquells primers corrals alguns aspectes del comportament humà que no havien estat gaire presents en aquells escenaris; especialment el desig. Parlo d'un desig que evidentment continua necessitant l'amor i l'honor, l'acceptació de les convencions socials i morals. Un desig amb una força inaudita que farà que la nostra protagonista s'enfronti a tot allò que vulgui impedir aquesta força inevitable, vital i alliberadora de les seves potències.
                                                                              Lluís Homar

La Felisa viu amb la seva mare Belisa i enfront de casa seva hi viuen el capità Bernardo, militar retirat i Lucindo, el seu fill. Tot sembla que portarà a formar-se dues parelles, Felisa i Lucindo i Belisa y Bernardo. Però Bernardo apareix un dia a casa la Belisa demanant-li la mà de la seva filla. La Felisa, enamorada de Lucindo, no vol, però ha de respondre com una bona filla i diu que sí. Però ja se'n cuidarà ella d'atraure l'atenció de Lucindo. Fenisa els enganyarà a tots, però serà virtuosa, es casarà amb Lucindo deixant el camí obert a Bernardo i Fenisa. 
Com podeu veure és una innocent obra d'embolics que en aquell moment va ser l'apertura a noves idees i llibertats. 
L'obra està ben representada, és correcte si t'introdueixis a l'època però penso que si l'hagués muntat una companyia catalana l'haguessin fet més àgil, no tan atabaladora i amb una escenografia diferent. És teatre de Madrid, que agrada a Madrid però que aquí ens queda una mica lluny...