dilluns, 25 de setembre del 2023

Arada torta

 


Arada torta
de Itamar Vieira Junior


Edicions  El Periscopi 


Setembre 2023




La Bibiana i la Belonísia tenen 7 anys i viuen amb la família a Àgua Negra, una plantació al nord-oest de Brasil. Un dia remenant una maleta de l'àvia troben un ganivet molt esmolat, amb mànec d'ivori. Aquesta troballa els canviarà la vida. 
L'àvia, la Donana era la llevadora de tots els nens que naixien a la plantació. La mare es deia Salustiana Nicolau i el pare era Zeca Barret Gran. Era molt estimat per tothom. Era curador de jarê, dirigia les festivitats per a els Encantats i sovint li portaven familiars amb atacs d'histèria o gent que desvariejava. I ell els curava parlant, amb els poders que tenia, que havia heretat. Els curadors servien per tornar la salut al cos i a l'esperit. En Zeca Barret Cran era el pare espiritual de la gent d'Àgua Negra.
A les festes de Jarê en Zeca s'havia de vestir amb unes faldilles. Invocaven als Encantats, tots tenien nom...
No puc dir que aquesta novel·la estigui plena de fantasia, perquè no és fantasia, és la religió i la vida d'aquella gent al Brasil. Costa entendre quan van parlant d'Encantats, parlant amb ells pel seu nom... I tenen una influència molt gran entre la gent. I explica la vida de les dues nenes, quan creixen, quan van a viure amb l'home que creuen que els farà feliç,... A poc a poc explica la vida de tota aquella gent, els seus costums i la seva manera de fer i d'entendre la vida, la relació amb l'amo de la plantació... 
És un llibre que si vols recordar-lo bé i acabar d'entendre'l necessita una segona lectura. Jo encara no l'he feta però penso fer-ho. M'ha sorprès i atabalat una mica aquesta barreja de religió animista amb ànimes que semblen humans i la gent que viu entremig d'ells. 
El tornaré a llegir i en faré una segona valoració. 
A la portada hi pots llegir:
Arada torta és una novel·la polifònica, màgica i commovedora que clama contra la injustícia i que posa al centre la importància de la terra com a llar, i del paper de la dona i de la raça. Ens revela una realitat llunyana alhora que aborda temes tan universals com la transcendència dels vincles familiars i de l'amor incondicional. 
És curiós perquè he llegit molts llibres situats a Àfrica, amb animistes i tot el que vulguis, i m'hi he sentit còmode; aquest ha estat diferent, no he pogut acabar d'entrar-hi. Per això el vull rellegir. A la pila de llibres de segona vegada!