dissabte, 7 d’octubre del 2023

84Charing Cross Road

 



84  Charing Cross Road
de Helene Hanff

Club de lectura d'Enginyers   

ANAGRAMA

Setembre 2023



Amistat - Amor a través de cartes. El nexe d'unió: els llibres. 
Et sona? 
8 dies, 9 hores, 27 minuts de felicitat absoluta '07
Marta

El llibre és de la biblioteca. A la primera pàgina em trobo aquestes frases escrites amb llapis.  A algú, anomenada Marta, li va agradar tant aquest llibre que va voler deixar-hi petjada. 
Gràcies, Marta! Fa que el llibre el trobi més bonic dels que pensava.

La Helene és una noia que viu a Nova York i és amant de llibres rars i difícils de trobar. Gran lectora. Troba una adreça de Londres, d'una llibreria de vell, i escriu al senyor Frank Doel, de la llibreria, al número 84, Charing Cross Road, demanant-li algun llibre especial. És la primera de les moltes cartes que s'escriuen, molt respectuosament durant vint anys. Ella és espontània i divertida. Ell discret i reservat. 
La Helene es passa la vida estalviant per anar un dia a Londres i passar hores en aquella llibreria que li proporciona tantes bones estones. Però sempre li surt un o altre impediment i no arriba anar-hi mai. 
Per altra part en Doel es desviu per trobar petites joies a bon preu per aquella noia tan amant dels llibres i que ja forma part de la llibreria. 
El llibre és distret i agradable de llegir. O ja l'havia llegit fa molts, molts anys, o n'he llegit algun altra amb la mateixa temàtica. 
M'ha agradat però és, per a mi,  un d'aquells llibres que llegeixes i recordes però que no t'aporten res d'especial. És bonic veure l'amistat que es va formant entre la Helene i en Doel, la confiança entre ells i que tot sigui gràcies al interès pels llibres. 
Hi ha gent que ha volgut veure una història d'amor a través de les cartes. Jo no ho veig així. En Doel està casat i la seva dona participa també d'aquesta relació carta-llibre-confiança-amistat. I crec que pot existir, i existeix, amistat profunda entre un home i una dona sense necessitat d'estar enamorat. 

No vaig poder anar al club de lectura. Segur que n'hagués tret alguna cosa més!