dissabte, 12 de març del 2011

Brooklyn




Brooklyn
de Colm Tóibín
Premi Costa Prize


Amsterdam Llibres

Març 2011



Eilis és una jove irlandesa que treballa en una botiga de poble perquè no troba altre feina. La seva germana gran li aconsegueix una feina i una habitació a Brooklyn, i l'Eilis se n'hi en va sense massa recança; li agrada un canvi i l'aventura. però un cop allà li costa molt acostumar-se a la seva nova vida. Troba però gent que l'ajuda, que la fa estudiar comptabilitat, i de mica en mica es va trobanr a gust en el nou país. Coneix un noi i es troba a gust amb ell.
-"M'agradaria casar-m'hi -va dir ella amb aire dubtòs-, però no estic preparda per casar-m'hi ara mateix.
-Però, no dius que l'estimes?
-És un home com cal.
-I n'hi ha prou amb això?"
Un dia rep una carta de casa; la seva germana ha mort. Se'n torna a Irlanda, però abans de marxar el noi que se l'estimava li va demnanar de casar-se amb ella, els dos sols; que quan tornés ja ho celebarrien. I així ho van fer. I ella no ho va dir a ningú.
I un cop a casa, a Irlanda, amb la mare, les amigues, tot sembla haver retrocedit; i la mare la vol casar amb un noi del poble. Surten, ella s'hi troba bé i aplaça el viatge de tornada i finalment ha de prendre una difícil decisió.
-"Se n'ha tornat a Brooklyn.... I l'Eilis es va imaginar els anys que havien de venir, quan aquelles paraules cada vegada tindrien menys i menys significat per a l'home que les havia sentides i en tindrien més i més per a ella. Gairebé va somriure de pensar-hi, i en acabat va tancar els ulls i va intentar no imaginar res més."
És una novel·la agradable de llegir, amb situacions personals molt ben descrites, ambients ben recreats, i una història, o dues, d'amor diferents i difícils; i l'amor de la germana i la mare, fet d'abnegació, generositat i sacrifici, i molt, molt amor, poc expressat en paraules però viscut i que aflora rere cada gest.