dilluns, 19 de novembre del 2012

Pa i raïm


Pa i raïm
de Josep Pla

Edicions Destino
Obra completa
Volum 2 - Aigua de mar

Novembre de 2012


No se m'hagués ocorregut llegir Pa i raïm si no fos perquè Miquel Pairolí en el seu dietari Octubre en parlava. I comprenc que en parlés perquè crec que ell va beure de les fonts del llibre de Pla. 
Pla és tan minuciós en la descripció tant dels personatges com de les situacions i dels ambients que devien impactar en Pairolí i el devien ajudar a entendre un estil d'escriure que després va fer seu amb gran èxit. 
Pla ens parla aquí d'un personatge, Pa i raïm, a qui coneix a Cadaqués. És un contrabandista i vol saber detalls d'una escena que Pla contempla cada dia. Perquè Pla, quan és a Cadaqués passeja cada dia fins a la cala es Jonquet, que li té el cor robat, fins a l'extrem que ell comenta més d'una vegada que si un dia és milionari i li volen vendre es farà una casa a es Jonquet. 
La descripció que fa de la cala, de la barca que hi ha ancorada, del lloc oportú que ha triat a recés dels diferents vents que la poden fer bellugar, els detalls, nimis, senzills, com està lligada la barca, quina corda i quina mida fa servir, coses que els mariners saben de cor i fan sense adonar-se'n i que ell t'explica amb una minuciositat i naturalitat que et sorprèn, tot plegat fa que aquesta petita història, 53 pàgines, se't faci agradable i planera, gaudeixis d'un vocabulari ric i genuí, i vulguis seguir llegint altres històries... 
Perquè en Pla parla de les coses que veu però també de les que sent, les que l'afecten. I barreja la història del contrabandista amb els seus sentiments davant la immensitat i la bellesa de les cales de la Costa Brava. 
Tot i que a Pla li agrada descriure amb detall el que veu i sent en tots els seus llibres, cada un d'ells, sol, no et deixa de sorprendre.