diumenge, 15 de març del 2015

La Barceloneta



La Barceloneta


15 de març de 2015



És diumenge i fa un bon sol. Però els núvols amenacen i decidim quedar-nos a Barcelona. Xino xano caminant anem a parar a la Barceloneta i ens passegem pels carrers típics d'aquest barri, amb la roba estesa als balcons. Ens ho mirem i decidim que no fa lleig; és una mostra més d'aquest barri que a nosaltres ens agrada molt. El que ens sobta és veure molts balcons, molts, amb una bandera groga i blava amb les quatre
barres al mig. És la bandera de la Barceloneta i no la coneixíem. Una família sortia d'una casa i els hem preguntat perquè tenen les banderes al balcó. Volen reivindicar el barri. Prou pisos turístics. Ens comenten que els turistes no els fan nosa, els que els molesta és el xivarri que munta aquesta gent dels pisos, la brutícia i que, a més, ha fet pujar el preu dels queviures del barri.
La Barceloneta està assentada sobre els terrenys que es van anar guanyant al mar gràcies a un dic a mitjans del segle XIV i del primer port de l'any 1687. Després de la Guerra de Successió i de la construcció de la Ciutadella els veïns d'una part del barri de la Ribera van quedar sense habitatges. L'any 1715 es van adjudicar aquests terrenys per a aquesta gent però com era un moment d'impuls econòmic gran gràcies a les manufactures cotoneres i al comerç amb Amèrica finalment es va crear la Junta d'Obres del Port i els terrenys van ser destinats a l'ampliació de la ciutat. I els veïns de la Ribera es van quedar sense... I així l'any 1753 es va construir el barri de la Barceloneta. Les casses havien de ser de plata i pis, amb hort o jardí. Però a poc a poc, amb l'especulació, es va anar construint edificis més alts i les casetes unifamiliars es van anar dividint per viure-hi quatre famílies.
Al final del passeig marítim vam veure un edifici de fusta, mal cuidat, amb vidres trencats, que no recordàvem. No sé què és. Algú ho sap?


Tornant ja cap a casa vam aturar-nos al restaurant Arenal, sobre la sorra i a ple sol, on vam dinar molt a gust. 



1 comentari:

Jordi ha dit...

L'edifici de la Barceloneta es va construir dins el programa de plans de barri, com a lloc d'informació, trobada i formació per la gent del barri. No sé per què el tenen tancat. A BCN no hi ha dèficit