divendres, 13 de maig del 2016

Victòria


Victòria
de Pau Miró

TNC Sala Gran

12 de maig de 2016

Direcció: Pau Miró
Actors: Emma Vilarasau, Pere Arquillué, Mercè Arànega, Jordi Boixaderas, Nil Cardoner, Joan Anguera, Mar Ulldemolins

Molt bona!!! Amb una escenografia perfecta i simbòlica, només amb dos ambients, comença i acaba donant gràcies a la gent per ser allà, en aquell enterrament...
L'1 de març de 1951 va haver-hi la vaga de tramvies de Barcelona amb incidents greus. El motiu era la pujada del bitllet de 50 cèntims a 70, 20 cèntims més, mentre a Madrid el bitllet no s'havia apujat ans el contrari, costava només 40 cèntims. La gent va reaccionar no pujant a cap tramvia tot i que això significava caminar força estona. I no van tornar a pujar-hi fins que no van retirar la pujada i el bitllet va quedar com abans. 
I dins aquest context comença l'obra. S'acaba de morir un home i la vídua queda sense diners i amb una barberia que era el negoci del marit. Però essent ella dona ningú no s'hi acosta. Només un client, de la Falange, molt amic del difunt, caçador com ell.  Amb ella, una amiga que havia estat cantant de music-hall, amb qui pot canviar confidències i parlar sense embuts. I el cunyat, sempre amb dolors, que te un petit hort, però de feina poca.. Un dia un home es presenta allà demanant a la vídua si pot anar a pentinar la seva dona que està malalta. Ella no el coneix però necessita els diners. I diu que sí. 
I es van succeint històries de l'època, el contraban, els "xivatos" a la policia, els suborns, la presó... Ella ha d'aprendre a conviure amb aquesta manera de fer quan mai havia fet res més que de mestressa de casa. Però es van descobrint coses del marit i ella es va fent forta. 
Una noia joveneta es presenta a la casa i trasbalsarà la vida d'aquella dona. 
No vull ser spoiler i per això no explico res més. Però gràcies a aquesta noia i al canvi de la vídua s'aconsegueix una petita victòria que, juntament amb moltes altres, va anar configurant la història d'aquella època. 
Cal veure-la! 

Aquella gran derrota que va ser la Guerra Civil per a gran part de la població, només es podia combatre amb petites victòries quotidianes. Aquesta és la història d'una d'aquestes petites victòries.                                                                                                                                              Pau Miró