dimarts, 25 de desembre del 2007

Iu Forn (Montilla)


Com sempre, Iu Forn rebla el clau amb intel.ligència, humor i gràcia.



Passa-ho!
ELS (ALTRES) LLIBRES DE MONTILLA
Iu Forn

El president Montilla ha regalat als seus consellers un parell de llibres: Un home de paraula, d'Imma Monsó, i El arte de callar, de Joseph-Antoine Toussain Dinouart. Títols que, com vostè ja deu haver pogut observar, són d'aquells de "com dient, saps?".
Però, tal com ha anat l'any, hauria tingut gràcia regalar edicions editades especialment per a l'ocasió. No sé, algun llibre d'autoajuda com Se m'ha podrit el que tenia a la nevera, que és la segona part de Tinc un grup electrogen sota la finestra de casa. O una novel·la històrica com AVE. Caesar a Bellvitge. O fins i tot demanar-li a l'Espinàs que ens fes un A peu per Rodalies.
El que passa és que la nostra literatura és prou prolífica per proveir-nos de material. Si Montilla volia recordar l'apagada del juliol disposava de La nit, de Vicent Andrés Estellés, Agonia de llum, de Mercè Rodoreda, Contraban de llum, de Maria Mercè Marçal, Cavalls cap a la fosca, de Baltasar Porcel, o Exploració de l'ombra, de Joan Fuster.
Per fer referència als incendis hospitalaris, no calia anar a buscar Harry Potter i el calze de foc, de J.K. Rowling. Molt millor Foc latent, de Lluïsa Forrellad; L'ocell de foc, d'Emili Teixidor, o Flamarades de llum, de Carme Riera. Per al desori de l'AVE van com anell al dit El viatge misteriós, de Miquel de Palol, i M'enterro en els fonaments, de Manuel de Pedrolo. Per a la ministra Maleni un Pitarra com La bruixa. Per a la sequera Pluja seca, una obra teatral de Jaume Cabré. I per al tema del finançament Gràcies per la propina, de Ferran Torrent.
I per resumir l'any, tenia per triar i remenar: La magnitud de la tragèdia i Tot és mentida, de Quim Monzó, Solitud, de Victor Català, Solucions provisionals, de Joaquim Carbó, La farsa, d'Àngel Guimerà, Millor que no m'ho expliquis, d'Imma Monsó, L'Atlàntida enfonsada, de Jacint Verdaguer, El dolor de cada dia, de Jaume Vidal Alcover, i la impagable T'hauria de caure la cara de vergonya, de Sergi Pàmies.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 2. Dimarts, 25 de desembre del 2007