diumenge, 2 de desembre del 2007

Carta d'una desconeguda


Carta d'una desconeguda
de Stefan Zweig


Teatre Borràs
2 de desembre de 2007


Amb: Emma Vilarasau, Marta Marco, Ivana Miño i Carlota Olcina
Direcció: Fernando Berués

"Carta d'una desconeguda" és un homenatge a l'amor més pur, més sincer i més silent, de la mà d'una singular heroïna romàntica. Un homenatge als amants posseïdors del tresor de saber estimar sense correspondències. "A tu, que mai no m'has conegut..."

Fragment: “Només vull parlar-te a tu, dir-t’ho tot per primera vegada; has de saber tots els detalls de la meva vida, que sempre ha estat la teva i de la qual mai no n’has sabut res. Però no coneixeràs el meu secret fins que sigui morta, quan ja no estaràs obligat a donar-me cap resposta, quan això que ara em fa estremir amb uns calfreds tan forts sigui realment la fi. Si hagués de continuar vivint, estriparia la carta i callaria com sempre he callat.”

Història d'amor del segle passat... avui ningú no aguantaria una relació, un amor, com la de la desconeguda envers l'escriptor famòs i faldiller.

Molt ben resolt el monòleg. Una carta llegida a quatre veus, intercal.lant-se entre elles; les quatre ho fan molt bé. Potser la més difícil i poc agraïda és la de la joveneta, la Ivana Millo, perquè ha de ser molt impulsiva, més realista que les altres, i aquesta obra és per ser interpretada amb serenor, amb tranquilitat, com en un somi...

L'Emma Vilarasau i la Marta Marco, esplèndides! La petita també ho fa molt bé. La Ivana, tot i que treballa molt bé és la que potser desentona pel que ja he dit, pels 25 anys que representa, i també per aquest accent estranger que té que potser no s'adiu tant en aquesta lectura compartida.

El vestuari, tot et transporta a una època que saps que ha existit perquè ho llegies de joveneta, i t'emocionava...

Stefan Zweig em va fer passar molt bones estones quan tenia 15 anys. M'ha agradat recordar-lo i és bo veure l'obra perquè està molt ben escrita, amb un vocabulari elegant i agradable, ben estructurada i interpretada.