dijous, 24 de desembre del 2009

La petita història dels tractors en ucraïnès



La petita història dels tractors en ucraïnès
de Marina Lewycka

Premi Bollinger Everyman de novel·la d'humor
La Campana

Desembre del 2009



Aquesta novel•la te la recomanen com a molt divertida i ve avalada amb el premi Bollinger Everyman de novel•la d’humor; i no la trobo divertida. Ni tan sols hi trobo aquell humor anglès, subtil i amagat que et fa somriure.
Et parla d’una família, una família ucraïnesa que ha emigrat a Anglaterra. Mor la mare i el pare amb 84 anys, s’enamora d’una immigrant ucraïnesa d 34, rossa i exuberant. Les dues filles, que no es parlaven arran de la mort de la mare, s’uneixen en contra del pare. Veuen com aquesta noia vol aprofitar-se d’ell i dels seus diners.
Les converses telefòniques entre les dues germanes són bones i potser la part més “divertida” de l’obra. Són molt reals, molt creïbles. També les converses del pare amb una de les filles; i la manera d’entendre’s amb el gendre. El que sembla més exagerat és el comportament de la noia ucraïnesa, les seves entrades i sortides, les seves paraules i els seus silencis. Sí que hi ha moltes immigrants que busquen amb un casament aconseguir els papers, però ella juga de manera massa novel•lesca.
En el fons de tot això retrata el panorama de Ucraïna sota la URSS, els camps de concentració, el terror, la fugida, la solitud... I tot això sí que és real.
El pare troba sempre la fugida parlant o escrivint sobre tractors. És la seva manera d’escapar de la realitat i viure una mica en el seu petit món.
És una novel•la bona de llegir, però per a mi, res més que això. Ja fa dies que espero trobar un llibre que m’agradi de debò. Els últims que he llegit no són d’aquells que en surts entusiasmada!