diumenge, 31 de març del 2024

Ocàs i fascinació


Ocàs i fascinació 
d'Eva Baltasar

Club Editor

Març 2024


M'agrada com escriu Eva Baltasar i he llegit Permagel, Boulder i Mamut i els tres m'han agradat i sempre em deixa alguna cosa perquè pensi i en tregui conclusions.
Aquest últim és completament diferent, un altre tema i un altre registre. La primera part, Ocàs, l'he trobat molt encertada i ben trobada. Sempre que veiem un sense llar el veiem com és ara i poques vegades ens preguntem com ha acabat dormint al carrer, què li ha portat a aquesta situació, com s'ha sentit els primers dies, els primers temps. Ens centrem més en el "ara" i en intentar trobar solucions. L'autora ens explica, en primera persona, el cas  d'una noia amb estudis universitaris, que perd la feina, perd la casa, perd l'habitació rellogada que tenia i es troba al carrer. Va de la ciutat a un ciutat petita perquè el lloguer i la vida són massa cars en les grans ciutats.
Flotes, això és el màxim que has aconseguit. Tenia mitja feina, una habitació rellogada i un títol que acredita que ets dels que no poden caure. Però caus. El risc ha entrat a la teva vida sense que el veiessis venir. D'un dia per l'altre tot allò que no et podia passar esdevé real: perds el sostre,  perds la feina i et parteixen la cara.
Com viu la primera nit, com es veu fent coses que mai hagués imaginat, com busca llocs tranquils... I sempre, o potser sempre no...,  hi ha una persona que l'ajuda sense preguntar i empenyent-la a treballar per guanyar-se els diners necessaris per pagar la pensió i alimentar-se.  I així comença a treballar netejant cases. 
Tinc una casa nova. Dit així sembla que hi visqui o que hi hagi d'anar a viure aviat. Que l'acabi de  comprar  o de llogar. Res d'això. Hi ha més d'una manera de tenir cases. Jo tinc les cases que m'escullen, les que em volen perquè hi vagi a netejar.      
S'enamora de les cases, les frega a fons, neteja, ordena, olora, toca mobles i figures i materials que la fascinen. S'enamora de les coses boniques, les viu... I està contenta amb la feina.  Necessita un orde i una neteja extrema per a sentir-se bé, cosa que no troba en les habitacions rellogades on viu, quan pot pagar-s'ho. Un dia l'acomiaden de les cases on treballa per motius particulars i és quan ella es troba al carrer. Està molt ben descrit i ho vius de prop. Sempre penses, però, que part de la culpa és d'ella, que no posa el interès o l'esforç per sortir d'aquesta situació, per tornar a la seva feina, a retrobar el que ha perdut. Però els personatges de l'Eva Baltasar són així...
     
La segona part l'he hagut de rellegir perquè no entenia res. La fascinació. Pel que he entès, i potser m'equivoco,  la protagonista entra un una espècie de deliri, o bogeria, o desviament neuròtic. Hi ha un canvi de registre total. I ella pensa que li agradaria tenir un déu i es dedica a fabricar-se'n un amb una barreja de felicitat i dolor, d'èxtasi i agonia.  I a aquest déu li crea un temple i li ret culte. I aquest déu es diu Maria, una de les senyores que la va acomiadar de casa. Ella diu que és de fusta i que la llàgrima que li cau ha de ser resina... La té a casa, a la seva habitació, i tot el que viu i diu i fa és un caos neuròtic que no saps per on agafar-lo. És el final de la seva vida, ja no lluita per ella sinó per la Maria, el seu déu neuròtic, la seva deessa de  fusta, blanca, quieta, que no menja... 
No sé, aquesta segona part necessitaria parlar-ne amb algú que l'hagi llegida. És el deteriorament vital d'una persona, d'una manera senzilla, sense fer soroll però terrible...