divendres, 13 de juliol del 2018

Permagel


Permagel
de Eva Baltasar

Premi Llibreter 2018

Club Editor

Juliol 2018


Llibre per a mi estrany però que no he pogut deixar. La protagonista és una noia jove, lesbiana i amb tendències suïcides. Comença la novel.la que ella és dalt del terrat de casa seva i pensa com tirar-se daltabaix sense xafar cap gat dels que per aquella hora corren o estan ajaguts a baix al pati. I t'explica la seva vida. 
Una mare obsessa de la salut, una germana obsessa de la felicitat i ella lesbiana i imaginant les mil i una maneres d'acabar amb la seva vida. Vas llegint el llibre i en el fons veus la seva solitud. Totes les relacions que manté, totes les feines que busca són el mateix. Un buscar el seu lloc al món però no vol sentir-se lligada. 
Parla desenfadadament de les relacions amb altres noies, de la masturbació, de la regla. Però no pateixes per ella. Veus que és forta i que fa el seu camí. 
Permagel és aquella part de la terra que no es desglaça mai i és la membrana que revesteix la heroïna d'aquest llibre. Una manera de preservar la part tovíssima que hi ha dins d'una persona en formació. El món exterior amenaça, cal saber sortir de la cel·la familiar... Després, reunir forces, no fer res més que follar i llegir. Trobar un lloc on la mentida no sigui necessària, on el glaç s'esquerdi. I començar.
I també diu: La força de la por és la suma de cada petit somni reduït a pols.
Penso que davant de cada persona i abans de jutjar-la, o simplement abans de fer-te un judici sobre ella, has de mirar la seva vida, d'on ve, com ha estat la seva infantesa, com se'n surt en el seu dia a dia... Aquesta noia només necessita que algú la valori, que algú la necessiti, que una nena li agafi la mà i se la miri amb confiança per poder valorar-se ella i saber què ha de fer. Sort en té del seu caràcter i de la seva seguretat i de les seves, encara que sembli contradictori, ganes de viure. 
És un llibre que no pots deixar. Està molt ben escrit, és fins i tot poètic... Te n'adones que estàs davant un bon llibre, una bona autora. I això avui costa una mica de trobar.