dilluns, 29 d’abril del 2013

Adreça desconeguda


Adreça desconeguda
de  Kressmann Taylor

La Magrana

Abril de 2013

 
Vam veure l'obra de teatre i ens va agradar molt! I el llibre és exactament el mateix, sense els actors.
Dos amics, un alemany i un jueu nord-americà, en Martin i en Max, tenen una galeria d'art a Califòrnia. Els va molt bé el negoci i el Martin decideix tornar a la seva pàtria, a Alemanya, amb la dona i els fills. I tota l'obra són les cartes que s'escriuen. El Max i el Martin es consideren germans, s'estimen molt i sempre estan junts. Però ja a Alemanya i quan es comença a parlar de Hitler, en Martin va canviant, va creient-se el que diu Hitler i en Max comença a desesperar-se veient el canvi que fa el seu amic.
Com poden dues persones fer un canvi tan radical? Com es poden deixar influir tant per l'ambient que els volta?
És un llibre molt ben escrit, molt real, que te'l llegeixes un vespre assegut al sofà, abans d'anar a dormir, i que et deixa amb feina per pensar com és de voluble la personalitat de les persones i com són d'influenciables.
L'autora és una dona, Katherine Kressmann, i va obviar el seu nom perquè es va considerar que l'obra era massa forta per haver estat escrita per una dona. Va tenir un èxit impressionant i la crítica deia que era la condemna més efectiva del nazisme que mai havia aparegut en la ficció. Però ella la història la va treure d'uns coneguts alemanys que quan van tornar a Amèrica emmetzinats ja per Hitler i les seves idees, van rebutjar un antic amic íntim jueu, li van girar la cara i no van voler ni saludar-lo, rebutjant l'abraçada que els feia l'amic. I ella es va preguntar: Què ha fet que canviïn tant, els seus cors? Què els ha fet arribar a demostrar tanta crueltat? 
No us perdeu aquesta obra!!!