dijous, 18 d’abril del 2013

Un paraíso inalcanzable



Un paraíso inalcanzable
de John Mortimer

Libros del Asteroide

Abril de 2013


Anglaterra des de la postguerra de la segona guerra mundial fins a Margaret Tachter. Un pastor protestant Simeon Simcox, de tarannà completament d'esquerres, mor i deixa tota la seva fortuna, accions d'una cervesera, a un diputat de dretes, Leslie Titmuss, fill d'un treballador de la fàbrica. La Dorothy, la seva dona, diu que algun motiu tenia i es queda tranquil·la. El fill gran, el Henry, novel·lista, vol impugnar el testament al·legant que el seu pare havia perdut el seny. Però en Fred, el germà petit, metge rural, no hi està d'acord, El que ell vol és saber el perquè: quin motiu tenia el seu pare per fer una cosa com aquesta.
I el que sembla que seria una novel·la d'intriga, es torna un relat de costums, de la vida en un petit poble, els seus habitants i les seves peculiaritats, tot amanit amb intel·ligència i humor britànics.
M'agrada el personatge de la Dorothy, callada, com despita la conversa quan no li interessa i com diu de clares les coses, les petites coses de cada dia, l'anar i venir amb les veïnes, amb la gent que té diners, i amb els que sobreviuen com poden.
En Leslie Titmuss que al començament et fa una mica de pena i l'acompanyaries de bon grat, a poc a poc es va convertint en una persona que et cau molt, molt malament. La història que ningú vol explicar d'en Tom Nowt i la seva cabana, l'estranya personalitat de la Charlie i de la seva mare, la Grace... L'Agnes i el seu pare el doctor Salter... tots són personatges que van enfilant l'obra i al final tot té un sentit. Més que la personalitat dels homes m'agrada la de les dones; de cada una amb el seu estil podria fer-se'n una novel·la!