divendres, 8 de juliol del 2016

Top Girls






Top Girls

de Caryl Churchill

Teatre Akadèmia

7 de juliol de 2016


Una producció de Projecte Ingenu

Direcció: Marc Chornet
Actors: Ariadna Fígols, Alba José, Cristina López. Neus Pàmies, Maria Salarich, Jaume Viñas

Top Girls està escrita l'any 1982 en plena època Tachter i l'autora és coneguda pel seu feminisme i per la lluita contra l'abús del poder.
L'obra està dividida en quatre parts. En la primera ens presenta un somni en què convida a sopar a diferents dones de totes les èpoques, dones que han hagut de lluitar per sobresortir pel fet de ser dones. El sopar és per celebrar  un ascens en la feina. I les convidades són Isabella Bird, exploradora victoriana que viatja per tot el món en el segle XIX; Lady Nijo, cortesana del segle XIII que més tard es fa monja budista per escapar del marit; la Papessa Joana, única dona que arriba a Papa fent-se passar per home. Es descobrirà quan dóna a llum enmig d'una processó... Griselda, muller obedient i submisa d'una faula de Petrarca. I l'amfitriona, una dona d'uns 40 anys que va fugir de la vida rural per poder realitzar-se com a dona, com a dona treballadora i independent. Tot plegat un text força oníric, amb totes les dones volent explicar les seves vides alhora, amb ordre dins el desordre. La veritat és que al començament t'atabala; però treballen tan bé i és tan interessant que aviat t'hi acostumes.
El segon esquetx ens presenta dues nenes, una ja adolescent, que ens expliquen el recorregut de les dues germanes, una que es queda al món rural i l'altre que se'n va a Londres a la recerca de la seva llibertat com a dona. En el tercer es veu on treballa la germana a Londres, i com la neboda vol quedar-se amb ella i en l'últim som testimonis de la conversa de les dues germanes amb els retrets i els records de les dues. 
És una llàstima perquè només vaig poder veure el primer i el final de l'últim esquetx. Un atac de tos d'aquells que no pots aturar em va fer sortir del teatre i no tornar-hi fins al final de l'obra. I em va saber molt greu perquè l'obra m'agradava, per diferent i sobretot per la magnífica feina i interpretació de les actrius.
Quan tornin a actuar no penso perdre-m'ho








Però Top Girls no és només una reflexió. És un text immens que fins avui no s'havia pogut veure a Catalunya. És un text irònic, divertit i tràgic per igual, apassionat i humà. Molt humà. En la recerca d'allò que és o pot ser una dona contemporània, també aflora la recerca d'allò que és ser humà avui dia.