dijous, 26 de setembre del 2013

Sa historia des senyor Sommer


Sa historia des senyor Sommer
de Patrick Süskind


Círcol Maldà

25 de setembre de 2013


Direcció: Xicu Masó
Actor: Pep Tosar


No podíem deixar d'anar-hi. Amb aquesta obra es tanca el Círcol Maldà, la sala de teatre que et recorda el menjador de casa un dia que els nens fan teatre, cadires juntes de diferents models -ara ja són butaques!-, molt íntim i casolà.
I l'obra tot i que ja s'havia interpretat nosaltres no l'havíem vist. I m'encanta veure en Pep Tosar, sentir-lo parlant aquest mallorquí que m'enamora, veure'l moure's per l'escena com si fos a casa seva, mirant-nos amb complicitat.
Penso que l'autor deu tenir el seu mèrit però sense el Pep Tosar i sense el mallorquí l'obra no tindria l'èxit que ha tingut. N'estic segura! Perquè el text en ell mateix no és res, no té una història per explicar-nos... Qui parla és un nin, un nen de 8 anys, a Mallorca. Li agrada pujar als arbres i estar segur, bé, quasi segur, que pot volar. Només li falta descordar-se l'abric que porta i obrir els braços... Però per culpa de les lleis de Galileo  rep més d'una patacada... . També explica el seu enamorament d'una nena de la classe, com prepara tots els detalls perquè tot vagi bé un dia que han de tornar junts de l'escola, i desitja amb tot el seu cor bufar-li suaument el borrissol del clatell... Allà se sent lliure i feliç. Viu en un petit poblet i un dia arriben el senyor i la senyora Sommer. Ningú no sap qui són. Ella un cop per setmana va a correus a portar nines de drap que fa ella mateixa per vendre. Ell no para mai a casa: sempre camina, amb un bastó alt i una petita motxilla.  I no parla amb ningú.
Tota l'estona són reflexions i records del nen, coses que li van quedar marcades, però només això, paraules... però perquè les paraules soles puguin durar quasi dues hores, tu ni t'adonis del temps que passa i després aplaudeixis a rabiar alguna cosa han de tenir que les fa especials. Penso en aquells llibres que m'agraden tant, que tampoc no expliquen res de l'altre món, però que ho diuen tan ben dit  que te n'enamores i en gaudeixes més que amb llibres d'acció.
Bravo pel Pep Tosar i bravo pel seu mallorquí impecable!
Desitjo i espero que trobin una altre sala semblant i que puguem seguir gaudint d'obres com aquestes amb aquest gran actor.