dilluns, 1 de setembre del 2014

El diari blau de la Carlota


El diari blau de la Carlota
de Gemma Lienas


Empúries Narrativa

Agost 2014


Li va agradar molt a la meva néta Berta que té 12 anys. I he volgut llegir-lo abans de tornar-lo a la biblioteca. 
És fort, dur i difícil. Si l'ha entès i n'ha gaudir aquestes nenes de 12 anys són molt grans... 
Tracta de violència de gènere i, sense poder evitar-ho, va  a parar també a la violència a l'escola i la violència infantil.
Tot comença un dia que la Carlota veient la tele amb la seva mare i el seu germà s'adona que en un sol dia hi ha hagut quatre notícies de violència. Ella ha de fer un treball per l'escola i, a més, li agrada escriure un diari amb temes que l'importen, I decideix, parlant amb la seva tutora, agafar el tema de la violència pel treball. En parla amb les amigues i totes es presten a ajudar-la. Troba un ambient propici per fer-ho perquè tant la mare com el germà, com el pare i la seva nova parella, com l'àvia o la seva tia li proporcionen cada dia notícies i reflexions que l'ajuden a seguir treballant. Tots podem ser assetjadors i tots podem ser víctimes. I això els costa de creure. Però aquest curs entra un noi nou i la Mireia, amiga de la Carlota, s'enamora d'ell malgrat semblar-li que no és el seu tipus. I de mica en mica totes veuen que aquest xicot és un maltractador; psicològic i potser físic. La Mireia no se n'adona ni admet pressions per part de les amigues. 
No et refiïs de cap persona que et faci sentir culpable.
La Carlota viu en un entorn amb molta ajuda i molt amor. I ella es treballadora i inquieta. 
Tot el que es diu i s'explica és veritat i és bo que els nens i nenes ho sàpiguen. Però per desgràcia no tots trobaran l'entorn que té la Carlota: des d'una família on el respecte i l'amor estan per sobre de tot fins a una escola amb professors implicats al límit. 
La Gemma Lienas ha escrit altres diaris de Carlota. Així és la vida, Carlota, El diari lila sobre els drets de les dones i El diari vermell sobre sexe. Els hauré d'anar llegint...