diumenge, 31 de gener del 2010

Convidats d'honor - La princesa sàvia

Convidats d'honor 
Exposició commemorativa del  75è aniversari del MNAC

La princesa sàvia
Les pintures de santa Caterina de la Seu d'Urgell
MNAC
amb Isabel Larruy

31 de gener de 2010
Convidats d'honor és un regal que ens fa el MNAC per celebrar el seu 75è aniversari. És un recorregut per la història de l'art català des de l'edat mitjana fins al S. XX. I ho fa a través d'una acurada selecció d'obres mestres, unes del seu propi museu, d'altres de diferents museus del món i de col•leccions privades.
No es pot comentar una a una les obres que hi ha però sí constatar que està molt ben organitzada i, si tens qui t'expliqui el que vas veient, aprens sempre coses noves i gaudeixis millor de l'art. Des d'una Anunciació de Bernat Martorell, a un autoretrat de Rigau -per cert, era català i Lluis XIV de França, el Rei Sol, el va demanar a la seva cort per pintar retrats; ningú com ell pintava el vellut i les robes amb la naturalitat i perfecció que ho feia en Rigau. I va decidir afrancesar el seu cognom i es va convertir en Rigaud-, passant per un sant Carlemany, un Dalí... Del Crist Majestat romànic passem al Crist dolorós del gòtic; i el fet que estan quasi a tocar l'un i l'altre veus millor les diferents èpoques de l'art. Tot artistes catalans que ens ajuden a seguir les diferents etapes de l’art a Catalunya. Volien imitar els corrents italians però Catalunya era pobre; no podien posar maragdes però pintaven vermell, no podien posar or però pintaven groc...
Anant amb la Isabel Larruy coneixes també aspectes diferents, més personals, dels artistes. Ara ja sabem perquè diem la marededéu de la Cinta i podem entendre millor els quadres d'en Dalí sabent la influència que va tenir l'educació, sobretot sexual, rebuda del seu pare i com el va marcar per sempre. I com pintant intentava treure's del damunt o explicitar aquesta educació nefasta que crec, el devia fer bastant desgraciat.
Val la pena anar a aquesta exposició. Hi ha 41 "convidats" i unes 70 pintures o obres d'art. I moltes d'aquestes obres tornaran a estar amagades quan acabi l'exposició.

La princesa sàvia és un retaule amb pintures de Santa Caterina de la Seu d'Urgell. És romànic tardà amb clara influència francesa. Les figures no són tan hieràtiques com al començament del romànic; tenen moviment i estan en diferents posicions. El Sant Sopar va bastant per lliure: pa i peix -signe del Crist- a taula, i Judes assegut a terra davant Jesús. A esquerra i a dreta la història de santa Caterina, la dona sàvia; no podien permetre que fos cristiana i va patir martiri.
Aquest conjunt va ser arrencat de les parets de la Seu amb la tècnica d'arrencament mural coneguda com a strappo. Es va descobrir a començaments del S. XX darrere una pintura, i va ser venut en tres fragments que es conserven al museu d'Art de Catalunya, al Museu Episcopal de Vic i a la Fundació Abegg de Suïssa.
També us recomano que l'aneu a veure!