dimecres, 3 d’octubre del 2012

Països Bàltics 4 - Letònia: Jürmala, Siguida i Turaida


Països Bàltics 4
Letònia: Jürmala, Sigulda i Turaida

Del 27 de maig al 3 de juny de 2012
amb el Teo i la Maria Clara

Anar a Països Bàltics 1

Jürmala

Anem sota la pluja a Jürmala, ciutat balneari al golf de Riga, ciutat de vacances dels letons, amb construccions de fusta del segle XIX i amb una platja de 33 quilòmetres. La platja té dunes i esta voltada de boscos. Moltes cases es veuen una mica abandonades i la pluja tampoc ajuda. S'hi respira molta tranquil·litat... Crec que amb un bon sol ens hagués agradat més. Passegem una mica i ens en tornem.
 
 
 
 
 
 
Sigulda i Turaida
 
Sigulda és una petita població que és coneguda per ser la porta d’entrada del primer Parc Natural de Letònia, el parc de Gauja, del riu Gauja. Paisatge verd, magnífic, amb llacs i rius, se l'anomena "la Suïssa letona".
 

Turaida és un poblet enmig del parc. Hi ha un gran castell, de totxo vermell, que ocupa l'espai on fa mil anys van viure-hi els livis de la vall de Gauja. Turaida significa, en livi, el jardí de Déu.

 
El castell, del segle XIII, molt restaurat, conté un petit museu sobre costums locals i relacions entre el clergat i els cabalers. I es pot pujar a la torre des d'on hi ha boniques vistes de la vall. I ens vam fer una foto tot el grup.
 
 
Prop d'allà trobem una església rural, anterior al 1759, la més gran de la regió.
 

I la tomba de Maija, la rosa de Turaida, al peu d'un arbre amb arrels grandioses.
 
 
Segons la llegenda la bella Miaja tenia un pretendent, un comte polonès, paro ella estava enamorada del jardiner del castell amb qui es trobava a la cova Gutmanis. Quan el comte va saber que estava compromesa la va portar enganyada a la cova per violar-la. Maija li va oferir un mocador màgic a canvi de la seva llibertat. Li va dir que ningú no podia tallar aquell mocador, i se'l va posar al coll perquè ho provés. Amb un cop d'espasa el comte va degollar la Maija, que va preferir morir abans de trair al Víctor, el jardiner. Segons els documents de l'arxiu de Sigulda el comte fou capturat, jutjat i penjat pel seu crim.

 
La cova de Gutmani, on diuen que va morir Maija, molt petita però amb gran alçada i plena de dedicatòries amoroses del turistes...
 
 
 
 
I en Lander i la seva dona gronxant-se feliços com nens!
 
 
I el més bonic és passejar per la Colina de les Cançons, la Dainu kalns, gran extensió verda amb arbres de fulla caduca i amb escultures de Indulis Ranka, una de les quals representa les virtuts que es mencionen en els contes tradicionals.
 
 
Una de les escultures és per una banda, la cara de Barons Krisjanis, que va ser qui va recollir en sis volums 217.996 cançons tradicionals letones, que en diuen Daines. I va fer que a les escoles es cantessin, cosa que va ajudar a la llengua letona.

 
 
En aquesta colina va ser un per primera vegada es va poder estendre la bandera letona sense represàlies.
Per Sant Joan celebren una gran festa, amb vestits tradicionals i cants. Tant els nois com les noies porten flors al cap: fulles de roure els homes i de tell les dones.
Els letons, com la resta de Països Bàltics, lliguen molt cançons i balls populars amb sobirania i independència. Sempre les petites coses ajuden a les grans causes...

 
 
I anem cap a Estònia...