dissabte, 22 d’agost del 2009

Aplec de la Mare de Déu de la Providència al Mas Sarrà



Aplec de la Mare de Déu de la Providència al Mas Sarrà

Sant Quirze de Safaja


22 d'agost de 2009

A Sant Quirze de Safaja tenen el costum que el rector, mossèn Antoni Pladevall, digui una missa un cop a l'any en totes les capelles i ermites del poble. Ell diu que aquestes capelles, situades en els punts més alts dels pobles i dedicades a la Marededéu, són com parallamps que ens protegeixen amb les pregàries de la gent que hi participa.
Una d'aquestes capelles és la del Mas Sarrà, la casa on va néixer i viure la meva besàvia, i el seu germà Bartomeu, missioner, de qui ja he parlat en aquest blog.
La Rosemarie, la propietària actual del Mas, està encantada amb aquesta tradició i la prepara amb il•lusió. Hi participa la gent del poble que vol, tothom hi és convidat, i en sortir ens espera la coca i el cava. Ja a l'hora de plegar la Rosemarie puja al balcó de la casa i dóna les gràcies a tothom per participar en aquest aplec i ens convoca per a l'any vinent.
Ens hi hem trobat uns amics de Casp, l'Enric i la Carme, i la gent era molt amable i agradable. També hi havia el sr. Terribas, pare de la Mònica Terribas, que hi participa cada any perquè el seu germà, capellà caputxí i psicòleg, mossèn Miquel Àngel Terribas i Alamego, va tenir cura de la casa durant uns anys, la va arreglar i reconstruir una mica i hi va realitzar tasques socials, una de les quals va ser la fundació, el mes de març de l'any 1969, del “Telèfon de l’Esperança”.
L'Eucaristia ha estat senzilla, agradable, casolana, m'ha fet il•lusió aixecar-me a llegir una lectura en la capella on els meus avantpassats havien pregat, i on es van casar l'Enric Prat de la Riba Sarrà, nebot de la meva besàvia, amb la Josepa Dacs, l'any 1906. En acabar hem cantat els goigs dedicats a la Mare de Déu de la Providència. Són molt antics, i estan escrits en un català que en Pompeu Fabra arrufaria el nas només de llegir-los. Us deixo amb l'última estrofa d'aquests goigs i... fins a l'any que ve si Déu vol!


La casa de Mas Sarrá
Honrada ab vostra Capella,
Vos mira, Divina Estrella,
Per feliz port encontrar;
Doneuli tota assistenia,
Com a Mare protectora
Amparantla en tota hora,
Mare de la Providencia.
...
Puig la divina clemencia
Vos diu sa dispensadora,
Ampareunos en tota hora,
Mare de la Providencia.