dilluns, 18 de maig del 2009

Sitges: Museu Maricel i Cau Ferrat






Sitges: El Cau Ferrat i el
Museu Maricel
17 de maig de 2009


Un diumenge a Sitges, tot i que el passeig vora el mar és molt agradable, és bo també per visitar un cop més el Cau Ferrat i el Museu Maricel.
El Cau Ferrat era la casa que Santiago Rusiñol va fer-se construir. És d'estil modernista i es va dir Cau, perquè volia que fos un refugi per poetes, i Ferrat per la col·lecció de ferro forjat que hi tenia. S'hi celebraven moltes festes, conegudes com "Les Festes Modernistes", la més important de les quals va ser l'any 1894 en què va comprar a Paris dos quadres del Greco i els va portar al Cau Ferrat, on encara hi són. Mort Rusiñol la casa es converteix en museu. Actualment és un museu bigarrat on hi pots trobar de tot: des de pintures de Casas, Utrillo i del mateix Rusiñol, a ferros forjats, ceràmiques i, sobretot, una col·lecció de mostres de vidres de l’antiguitat clàssica, medievals i dels segles XVI al XVIII. Només entrar hi ha una gran cuina amb una llar de foc immensa.








El Museu Maricel s'inaugurà l'any 1970 per exhibir-hi la col·lecció d'art, heterogènia i variada, del Dr. Jesús Pérez-Rosales. Inclou murals romànics, pintura gòtica, obres del Renaixement, escultures modernistes i noucentistes, així com també quadres, mobles, ceràmiques i porcellanes. Des de l'any 1995 també hi podem contemplar obres de pintors de Sitges i de pintors relacionats amb aquest poble, fent així un recorregut pels segles XIX i XX de pintura catalana. Hi ha representada l'Escola Luminista, que va fer de pont entre Marià Fortuny i el Modernisme.

En una última sala s'hi troba la col·lecció d'Emerencià Roig de maquetes i miniatures de vaixells, dibuixos, gravats, mapes, ormeigs de pesca... que antigament eren usat pels pescadors del litoral català.

Sembla mentida tot el que cap i podem veure en aquests dos coneguts museus de Sitges. I estan molt ben situats. Tenen una vista immillorable sobre el mar i les barquetes que passen...