dimarts, 12 de maig del 2009

Xina - Retrat d'un país









Palau del Baró de Quadras

Xina
Retrat d'un país
1949-2008

Comissaris: Liu Heung Shing, Karen Smith
Projecte: Menene Gras Balaguer
Coordinació: Rodrigo Escamilla, Carlo Magnesi
Amb la col·laboració de: AMBRICA, TASCHEN

10 de maig de 2009


Liu Heung Shing, periodista i fotògraf, s’ha passat quatre anys investigant i recopilant fotografies, imatges vives d’un poble, fetes per gent anònima per poder presentar en aquesta exposició una visió, un retrat, de Xina des de l’any 1949, any en què es va proclamar la República Popular de Xina, fins al present, passant per les diferents etapes sociopolítiques.
Les imatges són tant del dia a dia de la gent dels pobles i ciutats, com de la vida política, amb les seves manifestacions, mètodes de treball i personatges que han fet història. Vida pública i vida privada.
Són molt interessants i l’editorial Taschen n’ha fet un llibre, que per la raresa i poc comú de les seves imatges, ja que el més normal és que essent privades es perdessin, és un instrument clau per “veure” i entendre la vida a la Xina d’aquests anys.
Encara per a mi més interessant és la trilogia cinematogràfica, que podem contemplar al final de l’exposició, inèdita a Espanya, “Xina: A Century of Revolution”, d’AMBRICA Productions. Són tres pel·lícules de quasi dues hores cada una; la primera “Xina in Revolution 1911-1949” sobre els anys turbulents que van precedir l’assentament de la República Popular de la Xina l’any 1949; en la segona, “The Mao Years 1949-1976” apareix la Xina dels tumults, la de Mao Zedong i la seva revolució cultural; i en la tercera part, “Bourn Under The Red Flag 1976-1997” s’evoca la notable transformació de la Xina després de la mort de Mao l’any 1976.
Només vam poder veure la segona part, però per poc que pugui aniré a veure les altres perquè considero que són un document històric sobre un país i uns anys que no vam estudiar ni vam saber-ne res; i ara que volen explicar-nos-ho i obrir-se a nosaltres, ja que diuen que no aconseguim entendre’ls, crec que és el moment de fer un esforç i intentar reviure amb ells aquells anys de la seva història.
Aquesta foto, de l'any 1970, ens mostra a més d'un millió d'intel·lectuals i treballadors reparant el Gran Canal, una construcció mil·lenària que transporta aigua de Pekin a Hangzhou i que cada cent anys s'ha de revisar. Sembla mentida el carisma que tenia Mao; com podia moure multituds cap una banda o altre i sempre el seguien. No s'adonaven que eren manipulats de la manera més desvergonyida: els feia anar amb el govern i ho feien; els posava contra el govern i també se'l creien. Excepte els que no estaven d'acord amb ell que anaven o a treballs forçats o a la mort segura.

Teniu temps fins a finals de maig! Després l’exposició se’n va a Madrid.