Els mons de I'Islam a la col·lecció del Museu Aga Khan
Els mons de l'Islam
a la col·lecció del Museu Aga Khan
Caixaforum
amb Isabel Llarruy
5 de novembre de 2009
Aquesta exposició és diferent a altres. És un caos de temes i de dates. Són poques peces comparades amb la immensa col•lecció de l'Aga Khan. La Isabel Larruy, com sempre, documentada i plena d'anècdotes et fa vibrar davant cada peça. Però és tan ràpid, tan diferent, que se't barreja tot una mica i t'adones de la falta que et fa un curset accelerat d'art islàmic. Totes les peces són d'una riquesa i un treball excepcional; la majoria amb escrits sobre Alà i Mahoma, repetint-ho una i altra vegada.


Una de les peces que no anomena el tríptic és una porta tota ella de mareperla -cada dos dies l'han de mullar perquè segueixi viva- d'una bellesa exquisida. Se suposa que és la porta d'un harem, per la delicadesa i feminitat de l'obra i perquè es pot obrir només des de fora i té un forrellat a la part de dalt...
Un Alcorà, tot ell escrit en or i amb il•lustracions perfectes va ser arrancat full per full i venut a preu de l'or que hi havia. Tenia 200 pàgines i l'Aga Khan les ha anades rescatant a subhastes i n'hi falten, crec, unes trenta-cinc. N'hi ha dues a l'exposició. Ell vol recuperar els tresors del seu país i de la seva religió, les seves arrels. I ho està fent.
Val la pena la visita i, sobretot, que hi hagi una guia perquè les explicacions ajuden molt a gaudir d’aquesta riquesa.
Els mons de l'Islam aplega una selecció de 190 obres mestres de la col•lecció del futur Museu Aga Khan, que es construirà pròximament a la ciutat de Toronto, al Canadà. La col•lecció d’art islàmic de l’Aga Khan és una de les més importants del món. Reuneix tot un seguit de peces valuoses i significatives de totes les dinasties històriques del món musulmà, inclosa la famosa col•lecció de miniatures i manuscrits del príncep Sadruddin, oncle de l’actual Aga Khan, i la seva esposa, la princesa Catherine. En total, la col•lecció comprèn prop d’un miler d’obres que abracen més de mil anys d’història i resumeixen els millors assoliments artístics dels móns del islam.
L’exposició segueix l’itinerari d’aquells viatgers que, durant segles, van fer el recorregut de Còrdova al Pròxim Orient: devots en peregrinació a la Meca, comerciants i estudiosos o erudits que anaven cap a Damasc o Bagdad per ampliar els seus horitzons. Aquests intercanvis religiosos, comercials i culturals van donar lloc a una creixent orientalització d’Occident. Al llarg d’aquest trajecte es presenten obres procedents d’Al-Andalus i el Magrib, passant per l’Egipte fatimita i mameluc o l’Anatòlia otomana, amb destacats exemples d’elements arquitectònics –capitells, bigues i peces de cassetonat -, joieria fatimita de tradició bizantina i ceràmiques que mostren la influència de la Xina o l’extraordinària qualitat dels terrissaires del Iznik, i, finalment, retrats de sultans otomans amb les insígnies distintives del seu poder.


Finalment, en l’eix del nostre recorregut, hi trobarem una secció dedicada a l’Alcorà, el llibre sagrat de la fe musulmana, amb luxosos exemplars d’escriptures, cal•ligrafies diverses i belles decoracions, com també altres objectes amb inscripcions d’oracions i de sures. Cal destacar la importància de l’Alcorà com a font d’inspiració d’arquitectes, artistes i artesans de les terres del islam, de la mateixa manera que la Bíblia i els relats bíblics van inspirar els seus homòlegs del món cristià.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada