divendres, 3 d’octubre del 2014

La Misión Tseltal


La Misión Tseltal

Mans Unides
Cinema Girona

2 d'octubre de 2014


Mans Unides va demanar a Josep Lluís Penadés un documental sobre la situació de les comunitats indígenes tseltals a Chiapas, Mèxic. Ell hi va anar una mica a contracor perquè sabia que allà hi havia una missió a Bachajon -si voleu llegir la seva història cliqueu "nosotros" i "història"- amb el jesuïta Pepe Avilés que donava suport als indígenes. I ell hi anava amb el prejudici que els religiosos només volien evangelitzar i fer desaparèixer la cultura indígena. Acabat el documental va haver de rectificar. L'església està al costat i amb els indígenes i és l'església qui ensenya la llengua tseltal, cosa que l'estat té prohibit totalment. 
Ens trobem doncs, una vegada més, amb les diferents maneres de viure l'església i la fe: al costat dels pobres, amb ells, amb la seva identitat, o amb els poderosos i obviant les diferents cultures i maneres de fer. Un moment del documental reflecteix el moment de la consagració en una Eucaristia. Impressionant! Barreja de maneres d'expressar la fe; els indígenes veuen a Déu molt lluny i tot ho demanen a través dels sants, que alimenten i viuen entre ells, portat en urnes de vidre i venerats per la gent. Aquest sant presideix l'eucaristia juntament amb les ofrenes de fruites i verdures. Una barreja de les dues maneres d'acostar-se a Déu. Respecte mutu, tolerància, comprensió... i molta fe per part de tots!


Durant la revolució zapatista, al gener del 1994, els missioners no es van unir a la revolució. Van considerar que la lluita armada no era la seva causa ni la de la gent dels poblats sinó una causa militaritzada. En el moment que van deixar les armes es van posar al seu costat per les reivindicacions. 
Actualment el Govern vol fer una carretera per poder anar millor a Palenque, centre turístic de primer ordre pels temples maies. Però per fer això es destruiria la vall i els terrenys dels indígenes i hi ha contínues manifestacions per mantenir les seves terres i l'església està amb ells.


És curiós constatar que en totes les manifestacions i en l'organització de tot el que es fa als pobles són les dones les qui porten la veu cantant. Els homes segueixen...


Demanen la llei seca per aconseguir disminuir maltractaments i baralles. Sembla que el govern per debilitar-los va introduir l'alcohol de forma massiva i els homes anàvem beguts sempre amb les conseqüències que això comporta. Pepe Avilés va comentar que en un tros petit del país es podien trobar fins a 700 destil·leries casolanes... També va comentar que les famílies anaven al mateix pas però que les dones eren les qui parlaven i organitzaven, parlant-ne sempre tots junts. 

Han passat 20 anys de l'aixecament de la guerrilla zapatista a l'estat mexicà de Chiapas - explica Josep Lluís Penadès - i en general les condicions de vida dels indígenes tseltals segueixen sent lamentables: pobresa, falta d'assistència sanitària, analfabetisme, migració per falta de treball, i per suposat la lluita eternitzada per mantenir les seves terres ".
"Aquesta situació injusta és denunciada internacionalment pels zapatistes, però hi ha un altre actor en aquest conflicte que també defensa els pobles originaris amb totes les seves forces: La missió jesuïta de Bachajón. Encara essent desconeguda per a la majoria, som molts els que la critiquem per formar part de la vocació evangelitzadora de l'església catòlica. És justa aquesta crítica?"

Després del documental van fer una vídeo conferència amb Bachajon i vam poder parlar amb el jesuïta Pepe Avilés i preguntar-li el que vam voler.





Va ser molt interessant i si voleu encara es pot veure dos dies al cinema Girona els dies 9 i 16 d'octubre a les 20.00h. I prèvia sol·licitud i per grups es pot organitzar qualsevol dia fora d'hores de cinema. Es pot contactar amb Mans Unides, al telèfon 934877878. Val la pena!

I si voleu veure el vídeo de presentació cliqueu aquí.