divendres, 10 d’abril del 2009

La ola



La ola
Títol Original: Die Welle

A casa

9 d'abril de 2009


Dirigida per: Dennis Gansel
Actors: Jürgen Vogel, Frederick Lau, MaxRiemelt

Basat en la novel·la de The wave de Morton Rhue, sobre el que va passar a la Cubberley High Shool, de Palo Alto, a California, l'any 1967.

A Alemanya, durant una setmana de projectes, un professor d’institut, Rainer Wenger, parlant de l’autocràcia, escolta un dels alumnes que diu que a l’Alemanya d’avui no es pot tornar a produir una experiència com la nazi. Comença un experiment amb un grup de nois i noies, la majoria dels quals passen de tot i que s’han apuntat al seu seminari perquè el professor és divertit i simpàtic. Els fa posar dempeus per parlar, tractar-lo de vostè, insinua un uniforme i tots van amb camisa blanca, suggereix que un logotip estaria bé i fan el d’una ona...
Però cada vegada s’ho creuen més, tant els alumnes com el mateix professor. Tan sols dues noies intueixen el que passa i es neguen a seguir el corrent a aquesta iniciativa, però es troben davant la violència i la disciplina dels seguidors del seminari. El grup comença a aïllar-se i a no admetre ningú fora dels que pensen com ells. Tot creix molt de pressa i quan el professor se n’adona ja és tard, el grup s’ha descontrolat: la violència extrema s’ha fet present. I veiem els qui per a ells el grup, l’ona, ha estat la seva salvació, els ha donat un motiu per viure i els que han seguit perquè tothom ho feia, perdent del tot la seva llibertat d’escollir.
Fa por pensar el poc que costa fer-se amb un grup de joves, fer-los canviar de mentalitat i manipular-los fins a l’extrem, tot i que ells mateixos eren els qui havien dit que una autocràcia era impensable a l’Alemanya d’avui.
Pel·lícula important que m’ha agradat veure, que fa pensar i fa por. Et fa adonar com és d’important l’educació dels joves, l’ambient de les famílies, l’escola on van...
Treballen molt bé i és tota ella molt real.