dimecres, 18 de març del 2009

Reencuentro


Reencuentro
de Fred Uhlman

colección andanzas
Tusquets Editores


Llegit el març 2009




És la història de dos nois de 16 anys en una escola d'Alemanya l'any 1933. Naturalment, un jueu i un ari. Es fan molt amics però l'ari sap que a casa seva l'amic serà mal vist. Els pares del jueu, quan Hitler puja al poder, envien el seu fill als EUA, a l'exili. I el noi ari entra a formar part de les forces armades dels nazis.
Al cap dels anys Hans, el jueu, es "retroba" amb Konradin, l'ari, a qui no ha pogut oblidar ja que l'amistat, quan és autèntica, no es perd ni amb el desencís ni amb la separació per molt que s'intenti. I en aquest rencontre culmina la seva amistat.
És un llibret curt, l'he llegit en un parell d'hores, on endevines la tragèdia que van haver de viure la gent en aquells anys però que no t'ho expliquen directament. Retrata i explica petits detalls del dia a dia dels dos estudiants, el coneixement i l'amistat que van sorgint entre ells, les diferències que accepten, sovint sense acabar d'entendre-les, i la maduresa que mostren anys després.
A la contraportada parla d'aquest llibre com d'una petita obra mestra. I potser sí que ho és. És planera, sense artificis i real com van ser totes les històries relacionades amb aquesta època i espai.