“Les arrels trivials del fonamental”
“Les arrels trivials del fonamental”
a càrrec de Jorge Wagensberg
Aules dels Enginyers Industrials de Catalunya
Sala Torelló
Col•legi Casp
21 de setembre de 2011
Intentaré fer un petit resum del que s’ha dit avui en aquesta conferència. Hi he anat pensant que no entendria res però quan qui parla és una persona que coneix a fons el tema i que li agrada aconsegueix que sense conèixer tu res del tema arribis a entendre alguna cosa.
El trivial pot ser sinònim de banal, de sense importància però no hi ha cap llei de la natura que no tingui una arrel trivial. Per tant és molt important el que és trivial.
Hi ha tres menes d’arrel trivial: el trivial circular, el trivial blindat i el trivial estadístic.
Trivial circular és quan dius per exemple: el triangle té tres angles. La paraula triangle ja inclou el fet de tenir 3 angles. O dir: tots els gats són felins.
Trivial blindat: És quan inclous totes les possibilitats, dues, tres, o cent, però que fora d’aquestes possibilitats no n’hi ha més. Per exemple: si tires un objecte a l’aigua pot flotar, quedar-se mig submergit, enfonsar-se, desfer-se...
Trivial estadístic: Quan de totes les possibilitats n’hi ha una més probable. I ha posat l’exemple del Cosmocaixa que tenen una caixa de vidre plena de pilotes de ping-pong que es mouen i només veus una taca. Però que amb una llum estroboscòpica pot seguir el camí que fan; i n’hi ha un més comú que altres.
Aquestes arrels trivials les ha explicades dins el món de la matemàtica, de la mecànica, de la física, de la física quàntica, de l’economia, de la biologia, de la sociologia... Sempre, darrere una llei natural trobes l’arrel trivial. Per tant és molt important.
Parlant de l’evolució ha dit que és important conservar la identitat però que sovint es necessita una simbiosi per a sobreviure. I que l’evolució es presenta molt abans que ho necessitis. Per exemple els dinosaures en un moment donat els van sortir plomes. I no les necessitaven per res. Però quan van arribar les glaciacions només van sobreviure els que estaven proveïts de l’abric de les plomes. o sigui, la solució arriba abans que el problema. Per això és tant important la diversitat d’espècies, inclosa la humana. Perquè un dia llunyà pot ser que sigui necessària aquesta diversitat.
Quan hi ha una manada de zebres i arriba un lleó la zebra no ha de córrer més que el lleó sinó més que les altres zebres. Això beneficia a les dues parts: el lleó té un camp més fàcil per atrapar una zebra i la zebra té més possibilitats de salvar-se que anant sola.
Un home amb llibertat, sol, guanya independència i en grup perd independència però guanya seguretat.
També ha explicat que Arquímedes, al segle III abans de Crist, va descobrir el número pi, en un temps quan no hi havia números, sinó lletres gregues i que el 0 no existia. Ho va fer a base de dibuixar un triangle dins un cercle i una altre fora. Després un quadrat, dins i fora del cercle; després un pentàgons, i així fins fer una figura tan polièdrica que
va resultar quasi rodona i va poder fer els càlculs. Càlculs que jo no us puc explicar perquè massa he fet per entendre i recordar ara tot el que estic escrivint. També ha dit que dins els decimals de pi es troben totes les dates de naixement de tothom, els DNIs, etc.
El número pi és un número real amb infinits decimals; i nosaltres treballem amb números i mides amb poca precisió.
I ha acabat amb aquesta definició: Progrés és guanyar independència respecte a la incertesa de l'entorn.
M’agrada que m’expliquin bé i de manera entenedora coses que no he estudiat mai ni he llegit. Encara que molt poc, però sempre et queda alguna cosa i penso, a més, que el meu cervell fa un petit esforç que també va bé.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada