dimarts, 30 de desembre del 2014

La divina comèdia


La divina comèdia
de Dante Alighieri

amb Lluís Soler

Teatre Romea

29 de desembre de 2014


El Teatre Romea no té funció els dilluns. Però ha cedit l'espai i el dia a en Lluís Soler pel SOLO. Li regala 60 minuts perquè els ompli del que vulgui i en Lluís Soler, artista com pocs d'aquest nostre petit país, ha triat aquest any La Divina Comèdia de Dante. Ens ho farà en tres sessions; aquesta primera dedicada al infern, i les altres dues al purgatori i al cel respectivament. Llàstima que siguin tan pocs dies i has de córrer a agafar entrades abans no et quedis sense.


Lluís Soler ens ha donat una classe de literatura i d'expressió a la vegada. Seguint la traducció de Josep Maria de Sagarra va pensar que potser no ho acabaríem d'entendre tot ja que la majoria de la gent no s'ha llegit La Divina Comèdia i els versos de Dante no sempre són entendors. Va llegir uns cinc fragments sobre l'infern però abans de cada un seia en una tauleta i explicava el significat del que llegiria contextualitzant els versos del segle XIV . I així quan, dret davant el faristol, ha anat llegint, recitant, cada fragment, hem pogut amarar-nos de les paraules de Dante tan ben traduïdes per Sagarra. I entenent-les. I gaudint ja que la poesia, per a mi, ha de ser escoltada, no només llegida.
Bravo per Lluís Soler i pel Romea que ens ofereixen aquest espectacle. No penso perdre'm les altres dues sessions. I t'agafen ganes de llegir o rellegir aquesta obra de Dante traduïda i comentada per Josep Maria de Sagarra.