dilluns, 11 de juliol del 2016

El jardí secret


El jardí secret
De Frances Hodgson Burnett

VIENA

Juliol de 2016

Un llibre és com un jardí secret que un pot portar a la butxaca.  Proverbi àrab.

Vaig comprar aquest llibre per la meva néta Berta i veient que no el llegia l'he agafat jo i me l'he llegit d'una tirada.
Comprenc el perquè no l'ha llegit. Té l'edat i el caràcter per llegir obres on passen coses ràpides, de pressa, o històries que l'impactin.
Aquest llibre és encantador, he gaudit llegint-lo, però està ple de descripcions de la natura, de les flors, dels animalets... i també de les sensacions i impressions i evolució d'un nen i una nena de 10 anys.
Crec que per llegir aquest libre una nena ha de tenir un gust especial per les paraules, "pel llegir bonic", ha d'entusiasmar-se veient les descobertes dels nens, ficar-se dins la novel.la i viure el que ells viuen i sentir el que ells senten... En el fons està massa ben escrit per jovenetes, massa literatura...
La Mary és anglesa i viu a l'Índia i és una nena poc estimada i malcriada. Els seus pares estan només per la feina i les recepcions. Arran d'un epidèmia es queda sense pares i l'envien a viure amb un oncle, Archibald Craven, a Yorkshire, enmig de l'erm, en una casa enorme amb moltes habitacions tancades i amb un jardí secret...
L'evolució de la nena, els canvis que viu, les xerrades amb  la Martha, la minyona, i amb en Ben Weatherstaff, el jardiner, la trobada amb en Dickon i després amb en Colin, i al mateix temps que descobreix la natura, les flors, les aus i els animalets del bosc, la seva valentia i esforç fan que tot canviï en aquell casalot.
El llibre  no té sorpreses. Ja des del començament saps com acabarà, què passarà. Però no el pots deixar perquè el què desitges és veure com t'ho expliquen. Saps com continua la història però vols sentir-la, llegir-la amb les paraules que posa l'autora.
A mi m'ha agradat molt i penso que si no la Berta potser la Martina o la Jana llegiran aquest llibre i en podrem parlar.
Viena és una de les editorials que més m'agraden. Tots els llibres que publica estan molt ben escrits, ben traduïts i són bona literatura. Endavant i gràcies!