dilluns, 24 de març del 2008

El niño con el pijama de rayas

El niño con el pijama de rayas
de John Boyne

Febrer 2008

Sempre defujo els llibres que parlen de l'època de Hitler, camps d'extermini i matança d'innocents. Però aquest llibre me l'havia recomenat tanta gent que vaig acabar llegint-lo.
Per principi ja sé què va passar en aquells anys i m'horroritza recrear-m´hi llegint descripcions que no per sabudes deixen de fer mal, molt mal.
Aquest nen protagonista ha d'anar a Auschwitz perquè el seu pare està allà designat. Des de la seva finestra veu les alambrades i tot de gent "amb pijames a ratlles". Seguint a peu l'alambrada jugant a exploradors coneix un altre nen, amb pijama a ratlles, i a través del filferro van parlant i fent-se amics. I fins aquí puc explicar.
Potser el que sobta d'aquest llibre són dues coses: primer que, tot i que "veus" l'horror d'aquesta situació, pots llegir el llibre sense sentir-te masoquista. I en segon lloc t'extranya trobar un nen de 9 anys tan, tan innocent que no entèn que la gent que hi ha a l'altre banda de l'alambrada són presoners, són moribunds, i que el seu pare és un dels que els fa matar.
És un llibre adient per gent gran, però també per adolescents, ja que el llenguatge que es fa servir i la manera d'esplicar-ho no fereix però consciencia.