divendres, 13 de juny del 2008

Les 4 saisons...

Les 4 saisons...

Ballet Preljocaj

Teatre Nacional de Catalunya
Sala Gran


13 de juny de 2008

Coreografia: Angelin Preljocaj
Caosgrafia: Fabrice Hyber

Música: Antonio Vivaldi

Intèrprets: Virginie Caussin, Hervé Chaussard, Damien Chevron, Craig Dawson, Davide di Pretoro, Sébastien Durand, Caroline Finn, Céline Galli, Lorena O'Neill, Zaratiana Randrianantenaina, Nagisa Shirai, Julien Thibauld.


Difícil muntar un espectacle original amb una música tan coneguda com la de Vivaldi a "Les 4 estacions". És una música que fins i tot sona als mòbils. Però han volgut fer un tipus de ballet diferent, amb música i sense -i ballar sense música té el seu què- amb una escenografia que vol mostrar el caos més que l'ordre i que ajuda als ballarins a escenificar un ballet gens ortodoxe i ben diferent. És la fusió del classicisme de la partitura i el modernisme de la dansa contemporània francesa el que dóna un toc diferent a aquesta música tan coneguda.


Com diu Angelin Preljocaj, tornar una i altra vegada a l'escriptura del moviment, no descuidar mai aquest punt, i desplegar, així, una dansa vital, essencial; després, reflexionant sobre quatre eixos de treball: sorgiment, exaltació, suspensió, vibració. Partir d'això i després, sobretot, acabar en un altre lloc, perdre's, oblidar-se dels quatre paràmetres. I triar després a en Fabrice Hyber com a element inesperat, com a artífex de la caosgrafia.


Sí, m'ha agradat, però no és la vegada que surto més contenta del TNC. Potser aquest espectacle no és per aquest teatre, o potser m'esperava alguna cosa diferent. Ballen molt bé, és un gran espectacle, viu i lluminós, original i diferent, on veus fins on pot arribar el cos humà.