divendres, 16 de maig del 2008

Què va passar quan Nora va deixar el seu home

Què va passar quan Nora
va deixar el seu home
o Els pilars de les societats

de Elfriede Jelinek

Teatre Nacional de Catalunya
Sala Petita

15 de maig de 2008


Traducció: Ramon Farrés i Theres Moser
Direcció: Carme Portacelli

Actors: Manel Barceló, Lluïsa Castell, Gabriela Flores, Carme Gonzàlez, Llorenç Gonzàlez, Montse Pérez, Albert Pérez, Xavi Sàez, Cristina Sirvent.

Músics: Dani Nel·lo, Jordi Prats, Miquel Àngel Cordero, Marc Vila.





"La casa de nines" de Ibsen acaba amb el cop de porta de la Nora quan se'n va de casa deixant el marit i els fills. I aquí comença l'obra que aquesta autora ha volgut donar-nos explicant què va passar després amb la Nora.




I la Nora es troba amb un món que no és el seu i que no l'entén. Ella es busca feina a la fàbrica però allà és una burgesa que vol experimentar què és això de treballar. La Nora busca realitzar-se i les altres treballadores tenen prou feina amb treballar a la fàbrica, cuidar-se de la família i de la casa, i intentar arribar a fi de mes entre fills, marit que sovint les pega i pares i sogres... I no entenen que la Nora no es conformi amb un marit ric que li dóna tot el que vol. Tot menys sentir-se persona, dona realitzada i no dona objecte.
Però la Nora no aconsegueix el que vol. Acaba amb la renúncia i sucumbint a la rutina de la seva vida anterior. Però no s'ensorra. Sap que hi ha una possibilitat d'una vida diferent, sense tanta incomprensió i intolerància.
El muntage és molt original: Un passadís llarg amb una cinta corredera al mig i amb les cadires dels espectadors a banda i banda. I per allà van desfilant cadires, màquines de cosir, sofàs... tota l'obra va lliscant davant els nostres ulls.