dimecres, 30 de juliol del 2008

El Salón de Ámbar

El Salón de Ámbar

Biblioteca Matilde Asensi - Planeta

Juliol 2008


Tornem de Rússia i em trobo amb el llibre que parla del saló d'Àmbar, de la Matilde Asensi.

Aquest saló es troba al Palau d'estiu de la tsarina Caterina la Gran als afores de Sant Petersburg. Ha estat reconstruït tot perquè durant la segona guerra mundial va desaparèixer, i encara no s'ha trobat. En això es basa la novel·lista per ordir una trama tot buscant i trobant aquest àmbar perdut. Però la novel·la no val gaire. Tot i que "El último Catón" em va agradar i el vaig llegir a gust, els altres llibres que ella ha escrit els trobo molt fluixos, sobretot aquest.




La història del salò d'Àmbar és molt curiosa.
Va ser un regal del rei alemany Friedrich Wilhelm I de Prússia a Pere el Gran l'any 1717.
Primer va ser instal·lat al Palau d'hivern, però l'any 1755 es va traslladar al Palau de Catalina la Gran.
Durant la Segona Guerra Mundial les tropes nazis van endur-se els panels d'àmbar a Kaliningrad. Una part es va veure per última vegada en una exposició al castell de Konisberg, abans d'amagar-ho tot a les catacumbes. I aquí comença la llegenda, o les llegendes. Sembla que el més segur és que estigui en una de les mines de la costa bàltica o que es cremessin.
Des de l'any 1972 s'ha treballat per reconstruir aquesta sala tal i com era en un principi i, finalment, l'any 2003 es va inaugurar el nou saló d'Àmbar coincidint amb la celebració del 300 aniversari de la fundació de Sant Petersburg.