dijous, 24 de febrer del 2011

Isabel la Católica




Isabel la Católica
o el yugo del poder

José Enrique Ruiz-Domènec


Quinteto
Península

Febrer 2011


L'autor és nascut a Granada i allà hi va viure els anys de la seva infantesa. A Granada la reina Isabel era quasi una santa, se la venera i estima, i ell anava sovint a veure la seva tomba. Fa ja més de 40 anys que viu a Barcelona on la figura d'aquesta reina és tot el contrari del que va viure de petit, per tant ell diu que aquest llibre és segurament la manifestació d'una cultura de frontera. a la qual ell pertany amb totes les seves implicacions i conseqüències.
És bo llegir-lo perquè humanitza a la reina Catòlica, te la fa veure com a dona, amb tots els problemes que va tenir i va viure i, encara que segueixes veient-li tots els defectes comences a entendre el perquè de la seva manera d'actuar.
D'entrada eren sempre les dones les que viatjaven per casar-se; en el seu cas va ser el rei Ferran qui es va desplaçar pel casament. I ella es va coronar reina sense esperar que ell arribés. Va viure sempre amb el remordiment de saber que la vertadera reina era Joana la Beltraneja, a qui ella va fer marxar a Portugal dient que no era filla del seu pare. Isabel volia regnar i ho va aconseguir. Però es va trobar molt sola; el rei Ferran era molt faldiller i ella molt gelosa. Va viure la mort del fill i del nét, i en el moment que necessitava consell es va trobar amb l'església, que l'únic que volia era una reina santa per donar mes força a l'orde religiosa. I ella va intentar ser religiosa fins a la beateria.
La reina Isabel va tenir tres grans fites històriques en el seu regnat que van marcar el destí d'Espanya i que no va saber gestionar correctament per la seva manca de sensibilitat: l'expulsió de la comunitat jueva, el incompliment de les Capitulacions del Regne de Granada i l'extermini dels "indis" de les Antilles.
Aquest llibre està exhaurit però Ruiz-Domènec té publicada una Història d'Espanya que crec que val la pena llegir.
Si voleu llegiu el resum de la conferència que un dia ens va fer l'autor.