dimecres, 9 de febrer del 2011

Un año de escuela en Trieste





Un año de escuela en Trieste
de Giani Stuparich

Minúscula

Febrer 2011


Una delícia de llibre! Ben escrit i ben traduït.
Ens endinsa a la vida d'una noia de Trieste que no es conforma amb la vida que porten les dones en el seu país. Ella vol estudiar amb nois, fer vida amb ells, sortir d'excursió, anar a fer un cafè, ser amics. I per poder estudiar fa l'últim curs de batxillerat en un institut on només s'hi apunten nois, els únics que estudien.
Ella no s'adona que la seva presència trasbalsa tots els companys. Ella els vol com amics, però els nois no la poden considerar només una amiga.
És un retrat del pas de l'adolescent a l'adult. Paraules i bromes i fets que un any abans no haguessin tingut importància, aquí agafen la força de la vida jove i fan canviar la idea que tenien tots dels estudis, la vida, la família. Es veu molt bé la diferent manera d'enfrontar aquestes noves vivències i experiències en els nois, segons el tipus de família, els amics, el caràcter...
Ella te un temperament clar i decidit tot i que cau també en la mateixa red que vol evitar. I, al final, la frase d'un noi, producte de l'enveja, la inferioritat o el despit...
La contraportada diu: Después de este año todos descubrirán que "la vida posee una trágica seriedad y que aquellos bancos de escuela eran un juguete frente a ella".
A més, pel fet de ser un llibre petit, el pots portar fàcilment a la bossa...