dijous, 28 de maig del 2015

Entremeses


Entremeses
Un reencuentro con la vida y con el teatro
de Miguel de Cervantes

Teatre Romea

27 de maig de 2015

És una producció del Teatro de la Abadía
en coproducció amb Clásicos de Alcalá,
Teatro Calderón de Valladolid i Teatro Principal de Zaragoza

Direcció: José Luis Gómez
Actors: Eduardo Aguirre de Cárcer, Diana Bernedo, Julio Cortázar, Miguel Cubero, Palmira Ferrer, Elisabet Gelabert, Javier Lara, Luis Moreno, Imma Nieto, José Luis Torrijo

Sovint es te la idea que teatre clàssic és sinònim de drama i teatre seriós. Cervantes ens demostra que es pot fer teatre divertit, sempre actual, amb rigor lingüístic i una gran riquesa lèxica.
El director va triar tres entremeses: La Cueva de Salamanca, El viejo celoso i El Retablo de las Maravillas.
Sembla que no trobava el punt just que buscava per ensenyar-nos Cervantes. Llavors va recordar que Cervantes va estar una temporada a Roma, amb el cardenal Acquaviva i ve decidir submergir-se en l'estudi pràctic dels codis de la Comedia del'arte com havia fer l'autor. Només va decidir quedar-se amb l'essència i, en canvi, buscar en la memòria rural i en els refranys de casa la manera de conduir aquesta obra. I la situa en un poble petit, al voltant d'un arbre, amb cadires al voltant de l'escena, amb vestits típics de l'època i amb instrument de música, cants i balls.
El resultat és una obra divertida, amena, molt ben interpretada, que et fa passar una bona estona i, com sempre que veus una obra clàssica bona, t'agafen ganes d'agafar el llibre i llegir-lo o rellegir-lo.