dijous, 30 de juliol del 2015

Les dotze tribus de la Hattie


Les dotze tribus de la Hattie
de Ayana Mathis

RBA La Magrana

Juliol de 2015

És un llibre força curiós. La vida de la Hattie, que amb 15 anys i amb dos bessons recent nascuts fuig del Sud segregacionista i se'n va a Filadèlfia, Allà lluitarà i viurà amb el seu marit, a qui no l'uneix gaire coses i tindrà 10 fills més. 
La Hattie no és carinyosa, no agombola els infants; però ella ja hi dóna una explicació, i és que totes les forces les guarda per poder donar-los menjar. "Ja pots mimar un nen si el que té és que plora de gana". 
Cada capítol és un fill que parla, una tribu. I mentre veus i vius la realitat del moment d'aquest personatge et va explicant també records de la infantesa, coses que ha viscut amb la mare, amb el pare, amb els germans... 
Primer no comprens a la Hattie, després quasi li agafes mania, finalment l'admires i l'estimes. Ha lluitat tant pels fills, ha viscut tant, que en el moment que vol fer un carinyo a un fill, que vol que se senti acompanyat quasi no en sap... I t'entregues a ella... 
M'ha agradat i et fa pensar. La vida no és fàcil per tothom i això ja ho sabem. Però quan t'ho expliquen els fills, veus què han passat i escoltes la mare en l'últim capítol, et desarma completament.