diumenge, 10 d’abril del 2016

A teatro con Eduardo



A teatro con Eduardo
Home i Senyor - La gran il·lusió
d'Eduardo de Filippo


Teatre Lliure de Montjuïc

8 d'abril de 2016


Versió i direcció: Lluís Pasqual
Actors: Laura Aubert, Jordi Bosch, Robert González, Oriol Guinart, Teresa Lozano, Ramon Madaula, Francescsa Piñón, Albert Ribalta, Marc Rodríguez, Mercè Sampietro

Bona obra i a més fa riure! Que ja convé de tant en tant!
Ja hem vist un parell d'obres o més d'aquest autor, com Natale in casa Cupiello i L'art de la Comèdia.  Les dues molt bones.

Són dues obres. Una, Home i Senyor, és una peça de joventut. Una companyia de teatre que es va quedant sense actors ha d'assajar a corre-cuita una vegada més perquè l'estrena va anar molt malament. És quasi atabalador! L'apuntador  no s'aclareix, en Bosch crida, l'àvia no para d'estossegar i la prima donna no té ni idea del que ha de fer ni dir. I van repetint l'escena una i altra vegada. I tu vas rient perquè no pots evitar-ho. 


La segona peça, més llarga, representa un hotel amb gent molt ben vestida i amb un espectacle d'un il·lusionista a la nit. Però no tot surt com ell vol. I a més d'un Bosch amb tota la seva força ens trobem amb un excel·lent Madaula amb una quantitat de registres diferents que t fan aplaudir-lo una bona estona. I també rius! 



En Lluís Pasqual diu: Qui és l'il·lusionista que manega les nostres vides? I a ell, quin altre il·lusionista el domina? I si ens agradés viure en un món d'il·lusió? Qui ho ha dit que no és millor que viure dins una pretesa realitat? La hilaritat i l'emoció es barregen en mans d'aquest geni del teatre napolità que jugava a fer teatre per explicar-se la vida sempre amb un somriure sorneguer als llavis, molt semblant al nostre.