dijous, 7 d’abril del 2016

Adam i Thomas


Adam i Thomas
d'Aharon Appelfeld

Cruïlla

Abril 2016

S'acosta Sant Jordi i ja he comprat els llibres pels néts. M'agrada donar-lo-els abans del dia 23 perquè quan surtin amb els seus pares no es comprin el mateix llibre que jo he triat. 
I a més els que compro als grans acostumo a llegir-los abans a veure com són. 
Aquest és el de la Berta. L'autor, l'Aharon Appelfeld, va escriure un llibre molt bonic, Tsili, que em va agradar molt. I ara ha volgut fer una incursió dins els llibres dels joves. 
Sempre amb els fons de la guerra contra el jueus ja que va ser aquesta la seva vida. En el fons aquest llibre ve a ser un recordatori o un diari del que li va passar a ell amb vuit anys. I esgarrifa tot i que està escrit de manera tan natural i fins i tot poètica. 
L'Adam es troba un dia de matinada amb la mare que el fa sortir del gueto on es troben i el deixa al bosc amb la motxilla plena de menjar, una manta, iode i benes. I li diu: Adam, fill meu, ja hem arribat. No has de tenir por: tu coneixes bé el bosc i tot el que hi ha oi? Miraré de tornar al vespre....
Però qui arriba és un altre nen, en Thomas, a qui la mare li ha dit el mateix i l'ha deixat amb la motxilla ben carregada. 
És una descripció de la vida que porten els dos nens al bosc, les dificultats que troben i com s'espavilen, l'ajuda que els ve de persones a qui troben per casualitat i, sobretot, de l'amistat que sorgeix entre els dos nens, tan diferents un de l'altre. 
L'Adam és jueu practicant, amb el pare fuster, i tot el qui li passa és obra de Déu que els ajuda. Coneix el bosc i s'adapta a tot. En Thomas és fill d'un professor que confia més en les persones i en la seva bondat; i el nen una mica miop i poc àgil ha d'aprendre a viure al bosc, a pujar als arbres i a vèncer la seva por. Es complementen l'un a l'altre i s'ajuden tan com poden. 
No sé si a la Berta li agradarà. A mi sí perquè està molt ben escrit, és dolç, i retrata dos tipus de persones molt diferents però reals i necessàries perquè el món tiri endavant. 
Si hagués de triar potser em quedaria amb les obres que l'escriptor ens regala als adults. Però em falta saber l'opinió dels joves.